IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се завръща с пълна сила - и IPO-то на летището в Атина го доказва

Интересът към първичното публично предлагане надвиши многократно размера на сделката

14:57 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако са били нужни още доказателства, че Гърция се завърна с пълна сила, най-голямото първично публично предлагане (IPO) в страната от над две десетилетия предложи именно това, пише Bloomberg.

Интересът на инвеститорите към продажбата на 30% дял в основната туристическа входна точка на Гърция – международното летище в Атина, бе толкова голям, че търсенето надвиши размера на сделката само часове след като бяха отворени записванията за акции. Държавата привлече 784,7 млн. евро чрез продажбата на дела си в 23-годишното летище, като IPO-то бе оценено на 8,2 евро на акция в петък – в горния край на диапазона.

„Това е забележителна сделка за Гърция“, казва Танасис Дрогосис, ръководител на инвестиционното банкиране в Pantelakis Securities. „Това е качествен актив, който подобрява обхвата на гръцките капиталови пазари, привличайки нови класове инвеститори и служи като делегат на гръцкия туризъм – индустрията с тежест на страната“.

Следвайки първата нова продажба на държавни облигации на Гърция тази седмица, откакто си върна инвестиционния рейтинг – 10-годишният дълг привлече поръчки за 35 млрд. евро, което е най-високата сума в историята – хитовото IPO е поредният удар в полза на премиера Кириакос Мицотакис от преизбирането му през юни. Гръцката икономика се представи по-добре от европейските си конкуренти миналата година, с което финансовата криза на страната отпреди над 10 години остава далечен спомен.

Най-значимото IPO на Гърция от 2000 г. насам ще помогне на най-голямото летище в страната да се разшири, докато броят на пристигащите туристи поставя нови рекорди. През летището в Атина, което свързва Гърция със 155 града по света, са минали над 28 млн. пътници през 2023 г., което е с 24% повече на годишна база. Около 19 млн. от тях са дошли извън страната, което показва централната му роля в критично важния туристически сектор на Гърция. Към ноември Гърция е посрещнала около 32 млн. посетители общо от други страни.

„Навлизането на летището в Атина на фондовия пазар е един от компонентите, които ще му помогнат да продължи с инвестиционната си активност, целейки да увеличи капацитета си“, казва Елиас Кикилиас, генерален мениджър на Institute of the Greek Tourism Confederation (INSETE). „Перспективите пред летището са много положителни и са свързани с по-широките перспективи пред туризма, които също са много добри“, посочва той.

Гръцкият туристически сектор, който формира около 25% от икономиката, удари нов рекорд миналата година. Приходите от чуждестранни туристи достигнаха 20 млрд. евро към края на ноември – с около 15% повече на годишна база и с почти 13% повече спрямо същия период на 2019 г., точно преди пандемията. Ранните показатели сигнализират, че 2024 г. също ще бъде много добра година, с ръст от 18% на направените резервации в авиокомпаниите за февруари на годишна база и от 14% за март, посочва Кикилиас.

По много начини летището в Атина е много повече от пространство за пристигащи и заминаващи пътници, тъй като „то контролира по-широк район около терминала с хотел, пространство за изложби и големи молове“, казва Кикилиас. Това означава, че реално обслужва район с почти 6 млн. жители, повече от половината от населението на Гърция.

Летището планира разширяване на три етапа, което цели да увеличи капацитета на терминала до 50 млн. пътници до 2046 г. Това включва разширяване на основния терминал, нова писта за престой на 32 самолета, нов ВИП терминал и паркинг на няколко етажа.

През последните пет години летището е добавило 69 нови дестинации към мрежата си и е развило партньорства с 32 нови авиолинии, което го поставя на девето място сред най-натоварените в Европа, показва класацията Megahubs за 2023 г. на OAG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още