IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месеци Гърция продава значителен дял в Piraeus Bank

Според премиера страната е в началото на дългосрочен цикъл на растеж

12:36 | 19.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гръцката държава планира да продаде голяма част от дела си в Piraeus Bank скоро. Това заяви премиерът Кириакос Мицотакис, според когото страната е в началото на дългосрочен цикъл на растеж.

„Можем да очакваме новини за Piraeus Bank скоро“, заяви той в интервю за Bloomberg Television от Световния икономически форум в Давос. „Нуждаем се от повече конкуренция в банковия сектор“, заяви той и добави, че Атина все още трябва да реши, дали да продаде част или целия си дял от 27% в кредитора.

Гръцкият икономически растеж през 2023 г. се очаква да се представи по-добре от този на повечето страни в Европа, стимулиран от поредна силна година за ключовия туристически сектор. През втората половина на 2023 г. Гърция успя да си върне инвестиционния статут, който загуби преди почти 14 години на прага на дългова криза.

Страната сега ще трябва да балансира фискалната си стриктност с устойчив растеж, каза още премиерът. Правителството осъществява план за приватизация, който трябва да помогне на Гърция да се справи с дълговата тежест, която остава една от най-високите в Европа, въпреки че намалява значително през последните две години.

През „първите месеци на 2024 г.“ страната също така ще осъществи първично публично предлагане на 30% дял в международното летище на Атина, най-голямото в страната, каза също Мицотакис. Очакванията са да бъдат набрани до 1 млрд. евро.

Атина вече осъществява плановете си да се раздели с активи на гръцки кредитори. По време на изпълнението на спасителните ѝ програми, държавата трябваше да инжектира средства в спасяването на банките си. Сега правителството иска да излезе от сектора до края на 2025 г. Гръцкият фонд за финансова стабилност – инструмент за рекапитализиране на банките, създаден в началото на гръцките спасителни програми – вече напълно излезе от Eurobank Ergasias Services and Holdings и Alpha Bank.

През ноември също така продаде 22% дял в National Bank of Greece, набирайки повече от 1 млрд. евро. За 2024 г. правителството очаква да получи 5,77 млрд. евро от приватизация спрямо миналогодишните 406,4 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още