IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира да продаде облигации за 10 млрд. евро догодина

Правителството обмисля също да изплати преждевременно заеми от спасителната помощ и да намали дълга

21:21 | 20.12.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гърция планира да продаде облигации за 10 млрд. евро догодина, след като си върна инвестиционния рейтинг, съобщи запознат източник, цитиран от Bloomberg.

Атина обмисля да емитира нови облигации за 8 млрд. до 10 млрд. евро, за да покрие финансови нужди за 3 млрд. евро през 2024 г., съобщи запознат източник, пожелал да остане анонимен, тъй като планът все още не е обявен публично. Продажбите ще намалят зависимостта на Гърция от държавни ценни книжа с около 2 млрд. евро, допълни източникът.

Правителството обмисля също преждевременно изплащане на заеми от спасителната помощ, съобщи запознатият източник.

Изплащането на гръцкия дълг е под контрол. Графика: Bloomberg LP Изплащането на гръцкия дълг е под контрол. Графика: Bloomberg LP

Fitch Ratings и S&P Global Ratings повишиха рейтинга на дълга на Гърция тази година и отвориха вратата за инвестиции в облигации на страната. Това е сигнал за връщане към нормалност след десетгодишна дългова криза. Икономиката на Гърция расте по-бързо, отколкото в повечето други страни в Европа и премиерът Кириакос Мицотакис обеща, че страната му няма да се откаже от ангажиментите си към фискалната дисциплина.

Правителството планира също да намали кешовия буфер, който беше създаден по време на кризата за успокояване на пазарите, че страната има достатъчно пари за дълга си, ако не може да намери финансиране от пазарите, съобщи източникът. Този буфер ще бъде около 30 млрд. евро в началото на 2024 г. и ще намалее през годината, допълни той.

10-годишните гръцки облигации се представят по-добре от италианския дълг от май насам, а спредът в доходността спрямо испанските им еквиваленти е под 20 базисни пункта, ясен сигнал, че инвеститорите считат Гърция за страна, която не е в криза.

Наблюдение на кредитния рейтинг на Гърция. Графика: Bloomberg LP Наблюдение на кредитния рейтинг на Гърция. Графика: Bloomberg LP

Правителството планира също да намали нетния си дълг през 2024 г., съобщи запознатият източник. Гърция обяви преди време, че ще намали дълга като съотношение с брутния вътрешен продукт до 152,3% през 2024 г. спрямо 160,3% тази година и връхната точка от 207% през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 4 месеца
Нещо за това на какви % се очаква да се продаде дългът, моля. Пък и след това може да се публикува и статия с резултатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още