IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката държава готви IPO на дела си в международното летище на Атина

Продажбата може да се състои в началото на февруари, съобщава източник на Bloomberg

16:45 | 15.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фондът за развитие на активите на Република Гърция пуска първично публично предлагане (IPO) на своя 30-процентен дял в международното летище в Атина, след като по-рано страната си върна инвестиционния статут.

Настоящият акционер AviAlliance GmbH и членове на семейство Копелузос ще имат правото да сключат споразумение за съответно 10% и 1% от продаваните акции, показват условията на сделката, видени от Bloomberg. Продажбата може да се състои в началото на февруари, съобщава източник, пожелал анонимност.

В началото на миналата година стана ясно, че фондът планира да пристъпи към IPO на дела си. Тогава бе обявено, че Фондът за развитие на активите и операторите AviAlliance и AviAlliance Capital - и двата контролирани от канадския застрахователен фонд PSP Investments, са постигнали съгласие за бъдещето на летището, съобщи Димитриос Политис, главен изпълнителен директор на фонда.

Продажбата се случва в момент, когато Гърция постепенно се връща към нормалността след продължилата десетилетие дългова криза в страната. Правителството се опитва да се възползва от силния инвеститорски апетит за държавни активи, след като страната миналата година си върна инвестиционния статут. Листването ще подкрепи и фондовата борса в Атина, където гръцките акции поскъпнаха с три пъти по-бърз темп от основния европейски индекс миналата година.

Според условията на сделката срещите с инвеститори ще започнат в понеделник.

В интервю от началото на миналата година Политис посочи, че делът може да бъде оценен на до 1 млрд. евро в зависимост от пазарните условия.

Познато като „Елефтерос Венизелос“, най-голямото летище в страната свързва Гърция със 155 града по света и е обслужило 28 млн. пътници през 2023 г. Това е 24% увеличение спрямо предходната година, показват данни на летището и фонда. Около 19 млн. от този поток е дошъл от чужбина на фона на поредна рекордна година за туристическата индустрия на страната.

Това е поредно първично публично предлагане, след като през ноември държавата осъществи такова на дела си в National Bank of Greece за близо 1,1 млрд. евро, както и продажба на дела си в Alpha Bank.

Гръцката корпорация за активи и участие, която управлява значителна част от гръцките държавни активи, притежава 25% дял в международното летище на Атина. AviAlliance и AviAlliance Capital заедно държат 40% дял, а семейството на бизнесмена Димитрис Копелузос има 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още