IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция продаде дела си в Alpha Bank на UniCredit

UniCredit е потвърдила покупката на 8,9781% от акциите на Alpha Services and Holdings S.A. на цена от 1,39 евро на акция

11:11 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гръцката държава се е съгласила да продаде дела си от 9% в Alpha Bank на италианската UniCredit, става ясно от съобщение, цитирано от Bloomberg.

UniCredit е потвърдила покупката на 8,9781% от акциите на Alpha Services and Holdings S.A. на цена от 1,39 евро на акция, съобщи кредиторът отделно.

Гръцкият фонд за финансова стабилност, фонд за подкрепа на банки, който притежава дяловете на правителството, обяви, че иска да се раздели с инвестициите си в кредиторите до края на 2025 г. В момента фондът притежава акции на National Bank of Greece, Piraeus Bank и Attica Bank, освен тези на Alpha.

Решението бе съобщено малко след като Гърция си върна инвестиционния кредитен рейтинг от няколко фирми, включително S&P Global Ratings. Това сложи край на десетилетие, в което бе под ключовия праг – важен индикатор за капиталовите пазари.

По-рано миналия месец гръцката държава излезе напълно от Eurobank Ergasias Services and Holdings, като Eurobank купи акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още