IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit иска да купи дела на гръцката държава в Alpha Bank

Освен това италианската банка купува подразделението на Alpha в Румъния

12:49 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

Италианската банка UniCredit е предложила да купи дела на гръцката държава от 9% в Alpha Bank и е договорила закупуването на местното подразделение на Alpha в Румъния в стратегическа сделка, която цели да разшири присъствието и в Централна и Източна Европа, съобщава Bloomberg.

UniCredit, която не разкрива цената на деля в Alpha Bank, е изпратила оферта на Гръцкия фонд за финансова стабилност (HFS) – фонд за рекапитализация на банките, създаден в началото на дълговата криза на страната, се казва в изявление от понеделник. Въз основа на последната цена на затваряне на акциите на Alpha Bank делът е на стойност около 269 млн. евро.

Alpha Bank ще получи 300 млн. евро в кеш като част от сделката за румънското си подразделение, което ще бъде обединено с това на UniCredit, създавайки третия по големина кредитор по активи в страната. Aplha Bank ще запази 9,9% от новото дружество.

UniCredit, управлявана от главния изпълнителен директор Андреа Орчел, търси по-малки цели за придобиване в Централна и Източна Европа, включително Румъния, стремейки се да укрепи ролята си като един от най-големите играчи в региона. Сделката за Alpha Bank се случва точно след като S&P Global Ratings повиши рейтинга на Гърция до инвестиционен клас – първата от трите големи рейтингови компании, която предприе подобна стъпка.

Сделката е „страхотно начало на процеса на раздяла с инвестицията и отражение на възобновеното доверие към Гърция“, коментира Алекс Пателис, главен икономически съветник на премиера Кирякос Мицотакис, за Bloomberg News.

Акциите на UniCredit поскъпнаха с 2,3% в Милано, а тези на Alpha Bank бяха спрени от търговия.

Гърция започна процес на разпродаване на инвестициите си в банките, които намалиха коефициента на лошите заеми, след като бяха натрупали лош дълг за над 100 млрд. евро в криза, започнала през 2010 г. HFS вече завърши продажбата на дела си в Eurobank Ergasias Services and Holdings в началото на октомври и планира да започне процеса на продажба на дела си от 20% в National Bank of Greece следващия месец.

Фондът заяви в понеделник, че ще избере консултанти, които да проучат офертата на UniCredit, което „включва конкурентен процес“.

Гуверньорът на централната банка Янис Стурнарас приветства сделката, заявявайки, че тя отразява повишеното доверие към страната и значителния напредък на гръцката финансова система. Правителството очаква икономиката да се разрасне с 2,3% през 2023 г. и с 3% през 2024 г., задминавайки повечето държави на ЕС.

Ако покупката не бъде одобрена, UniCredit се ангажира да купи дял на пазара, който е „равен на под 5% или различен процент от акциите, който е резултат от инвестирането на UniCredit в обща предварително договорена сума за период от 24 месеца“, се казва в документ.

За италианския кредитор сделката представлява най-доброто използване на капитала на банката, каза Орчел в разговор с анализатори. Главният изпълнителен директор също подчерта значението на отварянето на нов пазар за разпространение на продуктите и разширяването на бизнеса на банката с „леки капитали“.

Двете банки се споразумяха за партньорство, с което Alpha Bank ще разпространява продукти на UniCredit за управление на активи и свързаните продукти сред своите 3,5 млн. клиенти. Освен това кредиторите ще създадат съвместно предприятие за пенсионноспестяващи продукти, като UniCredit ще стане акционер от 51% в AlphaLife.

В Румъния със сделката UniCredit ще изпревари подразделението BRD на Societe Generale за третото място сред най-големите банки по активи след няколко неуспешни опита да увеличи дела си на местно ниво. UniCredit беше сред кредиторите, които се интересуваха от закупуването на базираното в Букурещ подразделение на OTP Bank Nyrt. и проучваше сделка за First Bank миналата година, казват запознати източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още