IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit повиши годишните си цели за второ поредно тримесечие

Втората по големина банка в Италия представи силни резултати за тримесечието

10:13 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италианската банка UniCredit повиши годишните си цели за второ поредно тримесечие, докато се радва на продължаваща подкрепа от по-високите лихвени проценти, съобщава Bloomberg.

Втората по големина банка в Италия сега очаква коригирана печалба за 2023 г. от поне 7,25 млрд. евро спрямо предишната прогноза за над 6,5 млрд. евро, а възвръщаемостта към инвеститорите ще е равна на или по-висока от 6,5 млрд. евро. Ключовите метрики за представянето през периода – включително нетната печалба – също са повишени.

Откакто пое банката през 2021 г., главният изпълнителен директор Андреа Орчел намали разходите и измести фокуса към по-добре представящите се бизнеси. Макар че по-високите лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ) продължават да стимулират маржовете по лихвите, банката планира допълнителни икономии за 500 млн. евро, опитвайки се да компенсира по-високата от очакваното инфлация, съобщи Bloomberg по-рано този месец.

„Макар че не може да прогнозираме макроикономичексите резултати, знаем, че сме добре подготвени за бъдещето“, казва Орчел в изявление, добавяйки, че прогнозата за 2023 г. „служи като базова линия за това, което сме убедени, че можем да постигнем и следващата година“.

През трите месеца до края на юни нетната печалба се е увеличила до 2,31 млрд. евро, което е над сумата от 1,9 млрд. евро, очаквана от анализаторите. Приходите са се увеличили с около 25% на годишна база благодарение на по-добрите приходи от кредити заради по-високите лихви, управлението на трансмисията на лихвите по депозитите и търговия, която задминава спада от 1% на таксите.

Сред промените, които Орчел предприема, е възстановяването на генериращи приходи „фабрики за продукти“, за да се разработят нови услуги за 7 млн. италиански клиенти на банката. Банката сключи споразумение за партньорство с Azimut Holding за разпространение на продукти за управление на активи чрез банковата ѝ мрежа.

Разходите на UniCredit са намалели с 1% „въпреки инфлационния натиск и без ограничаване на растежа на приходите или инвестициите“, казват от банката. Базираният в Милано кредитор казва, че ускорява автоматизацията на процесите и намалява бюрокрацията.

UniCredit е заделила 21 млн. евро допълнителни провизии през тримесечието, което е значително по-малко от 280 млн. евро, очаквани от анализаторите. Орчел често казва, че банката е „добре позиционирана“ за период на макроикономическа несигурност с допълнителни провизии срещу потенциални загуби, като нивото им е около 1,8 млрд. евро.

„Стабилното качество на активите и кредитното представяне през първата половина на 2023 г. водят до подобряване на насоките за цената на риска за цялата година от целевия диапазон от 30-35 базисни пункта до под 25 базисни пункта, с потенциален ръст,“ каза банката.

Съотношението на базовия собствен капитал от първи ред на UniCredit, ключов измерител на финансовата сила, се повишава до 16,6% от около 16% в края на март. Европейската централна банка трябва да обяви резултатите от банков стрес тест в региона по-късно тази седмица. Тестът на всеки две години, провеждан от Европейския банков орган, показа, че капиталовият буфер на UniCredit се е свил с 400 базисни пункта, което е спад от 592 базисни пункта спрямо предишния тест, казват запознати източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още