IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция постепенно се освобождава от акциите на банките, които спаси по време на кризата

Според източници на Ройтерс предложените от държавата 20% от NBG са презаписани 6,2 пъти

08:30 | 16.11.23 г.
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Интересът от страна на инвеститори към 20 процента от National Bank of Greece (NBG) - втората по големина банка в Гърция по пазарна капитализация, държани от фонда за спасяване на банките в страната, е значителен, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Информационната агенция писа, че фондът продава почти половината от дела си в банката. Преди това държавата продаде 9% от Alpha Bank на UniCredit за 293,5 млн. евро.

Акциите от NBG, които държавата държи, ще бъдат продадени чрез публично предлагане и частно пласиране в периода 14-16 ноември. Търсената цена е в диапазона 5-5,44 евро на акция, съобщи Гръцкият фонд за финансова стабилност (HFSF).

Фондът придоби дялове в най-големите гръцки банки, за да ги спаси, като инжектира около 50 млрд. евро в системата по време на дълговата криза в страната, продължила от световната криза през 2008 г. до 2018 г. В момента държавата притежава 40,4% дял в NBG и 27% дял в Piraeus Bank, третата по големина банка в Гърция.

Според служител на фонда, ако има търсене, спасителният фонд ще увеличи предлаганите акции до 22%. По-голямата част от тях ще се предложат на фондове.

Според друг източник на Ройтерс акциите са презаписани 6,2 пъти.

Контролираният от държавата фонд за спасяване на банки започна да продава миналия месец дялове от притежаваните от него акции на кредитори.

Eurobank е първата банка, която прекрати участието на държавата в акционерния си капитал през октомври. Няколко седмици преди това S&P Global стана първата от трите големи рейтингови агенции, която повиши кредитния рейтинг на Гърция до инвестиционен клас. Страната изгуби инвестиционния си рейтинг през 2010 г. заради проблемите с дълга си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още