IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира IPO за 30% от международното летище в Атина

Очаква се делът да бъде оценен на между 800 млн. и 1 млрд. евро

17:51 | 18.01.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Гръцкият държавен фонд за развитие на активите планира да пристъпи към първично публично предлагане (IPO) на дела си от 30% в международното летище в Атина, като най-големият акционер в компанията е готов да купи 10% от акциите, предава Bloomberg.

Продаващият акционер, Фондът за развитие на активите на Република Гърция (HRADF), и операторите AviAlliance и AviAlliance Capital, и двата контролирани от канадския застрахователен фонд PSP Investments, са постигнали съгласие за бъдещето на летището, съобщи Димитриос Политис, главен изпълнителен директор на фонда.

„Сега сме на етапа, в който представяме на останалите акционери и на правителството подробностите по договореностите ни с нашите партньори“, допълни той.

През най-голямото летище в Гърция „Елефтериос Венизелос“ са преминали 22,7 млн. пътници през 2022 г. Това е ръст с 84% спрямо предходната година, тъй като туризмът се възстанови от свързаните с COVID-19 ограничения. Предвид значението на туризма за гръцката икономика Политис определи летището като „голяма подкрепа за успеха на възстановяването в Гърция“.

Ръстът на икономиката се основава на стабилни капиталови пазари и големи, силно представящи се компании на фондовата борса, отбеляза той.

Hellenic Corporation of Assets and Participations, която управлява значителна част от гръцките държавни активи, притежава дял от 25% в летището. AviAlliance и AviAlliance Capital заедно имат дял от 40%, а семейството на гръка Димитрис Копелузос е с дял от 5%.

Според проекта на споразумението HRADF ще обяви за първично публично предлагане дела си от 30%, а AviAlliance ще има правото да придобие този дял при контролираща премия, превръщайки контролираните от PSP дружества в мажоритарни акционери.

„Това е благоприятно за IPO-то и гласуваното доверие от най-големите акционери и оператора на летището“, каза Политис.

Очаква се предлаганият дял от 30% да бъде оценен на между 800 млн. и 1 млрд. евро в зависимост от пазара, съобщи главният изпълнителен директор. Политис иска бързо финализиране на сделката. „Работим усилено по вариант за финализиране на трансакцията през първото полугодие“, отбеляза той.

Гърция се насочва към парламентарни избори тази пролет, но Политис не се притеснява, че това ще повлияе на икономическата инерция на страната. Правителството прогнозира, че БВП ще нарасне с 1,8% през 2023 г., повече от очакваното средно ниво в ЕС.

Приходите от приватизация се очаква да нараснат до 2 млрд. евро тази година спрямо 595,3 млн. евро през 2023 г. В сметките не са включени приходите от плана за летището в Атина.

Фондът продължава да развива и други големи проекти като завършването на процеса по предоставяне на концесионни права за магистралите „Егнатия Одос“ и „Атика“.

Освен това „имаме активи с по-малка номинална стойност, които могат да допринесат значително за развитието на местните общности“, отбеляза Политис. Сред тях са пристанища, яхт-клубове и имотни активи с потенциал за туризъм. Вместо само да се събират тлъсти суми от продажби Политис изтъкна необходимостта от развиването на активи, така че да са от полза за местните общности. Той даде пример с яхт-клубовете, при които всяко похарчено евро връща между 7 и 8 евро в местната общност.

HRADF помага също на други държавни дружества да изпълняват проекти по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, който целеше да смекчи последиците за икономиката от пандемията.

„Фондът иска да направи преход от задължението да продава активи към развиването им“, каза Политис и допълни, че това означава също „използване на неговото ноу-хау от други държавни дружества, които имат активи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още