IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на NYSE очаква ръст на IPO-тата през 2024 г. въпреки пазарната волатилност

Американските капиталови пазари остават ключов източник на ликвидност за компаниите, изтъква Лин Мартин

16:29 | 29.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компаниите напредват с плановете си за първични публични предлагания (IPO) въпреки пазарната волатилност, която се очаква да се задържи през тази година, изтъква пред Bloomberg президентът на Нюйоркската фондова борса (NYSE) Лин Мартин.

„Става въпрос за огромно количество компании“, посочва тя.

Когато фирмите станат публични, те ще трябва да демонстрират способност за постигане на рентабилност и да покажат на инвеститорите, че могат да процъфтяват дори в периоди на несигурност, добавя Мартин. „Компаниите ще действат дисциплинирано, когато се възползват от публичните пазари“.

Коментарите на Мартин отразяват плановете на редица компании, включително производителят на тенис ракети Wilson Amer Sports, да се листнат на борсата тази година. Борсовите оператори, включително NYSE, работят в условия на затишие на IPO, като броят на този тип листвания е намалял значително от пика си през 2021 г.

Налице са обаче признаци на оптимизъм относно продажбите на акции през 2024 г. Най-големият конкурент на NYSE, Nasdaq Inc., отчита повече от 80 компании, готови да станат публични през годината, която се очаква да бъде по-натоварена откъм IPO, посочва главният изпълнителен директор Адена Фридман по-рано през януари.

Във времена на повишена волатилност основателите на компаниите се тревожат за цените на акциите им след реализиране на IPO, коментира от своя страна Мартин. Имаше „рекалибриране на оценките на пазара“, добавя тя, като 2021 г. беше период на завишени цени. Като цяло, според Мартин, американските капиталови пазари остават ключов източник на ликвидност за компаниите.

„Наистина сме развълнувани за перспективите през 2024 г.“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още