IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата крачка на централните банкери през 2024 г. е да не бързат да правят такава

Всички стоят и чакат данните, а пазарите остават нетърпеливи за разхлабване

13:32 | 29.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Към края на януари всички внимателно следяха с каква крачка ще влязат в новата година едни от най-важните централни банки по света. Те обаче решават да не избързват с големи ходове, само защото трейдърите го очакват, а остават предпазливи и си припомнят горчивия опит от 70-те и 80-те години, при който инфлацията отново се е забързала при подобен сценарий. Решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Японската централна банка (ЯЦБ) от миналата седмица не изненадаха никого, но дадоха нова надежда на паричните пазари, че промени неизбежно ще бъдат направени тази година.

На първата си редовна среща тази година Европейската централна банка (ЕЦБ) отново остави основните си лихви непроменени на най-високото им ниво от 22 години насам, но пазарите усетиха смекчаване на тона при гуверньора Кристин Лагард. На пресконференция след решението тя заяви, че „процесът на дезинфлация работи“, но бързият растеж на заплатите и по-ниската производителност „поддържат ценовия натиск висок“. Остават и рискове, свързани с геополитическото напрежение, които могат да повишат цените отново. Отделни данни показаха, че и активността в частния сектор в еврозоната се е свила за осми пореден месец през януари, а това засилва вероятността икономиката на зоната с единна валута да е претърпяла рецесия през втората половина на 2023 г.

Това обаче ще стане ясно чак през новата седмица, затова инвеститорите останаха оптимистично настроени. Германският DAX напредна с 1,66% до 16 961,39 пункта, френският CAC 40 се повиши с 2,66% до 7634,14 пункта миналата седмица, а на пазара във Великобритания FTSE 100 записа ръст от 2,32% до 7635,09 пункта за периода.

В Азия ЯЦБ също избра да не започва годината с големи изненади, преди да е получила достатъчно данни. Предпазливостта на ЯЦБ отразява 25-годишната дефлация в Япония, която подкопа ръста на заплатите и принуди централната банка да продължава да увеличава стимулите. За последен път Япония повиши лихвите през 2007 г. и по-късно ходът беше критикуван от властта като преждевременен. Резултатите за инфлацията в столицата Токио обаче отчетоха забавяне на ръста на цените и вероятно това ще бъде потвърдено и от данните за цялата страна.

Японският бенчмарк Nikkei 225 обаче имаше трудна седмица след рекордната си серия наскоро и остана на червено, записвайки седмичен спад от 1,50%, до 35 751,07. Китайският референтен индекс CSI 300 се повиши с 2,19% до 3333,82 пункта, а хонконгският Hang Seng напредна значително, с 3,93 на сто до 15 952,23 пункта. 

На статистическия фронт в САЩ миналата седмица излизаха резултати, които обаче могат да бъдат оценени като добри от едни и като притеснителни от други. Данните за брутния вътрешен продукт показаха, че американската икономика е нараснала по-бързо от очакваното през четвъртото тримесечие на миналата година благодарение на силните потребителски разходи и се е разминала със страшната прогноза за рецесия през 2023 г.  Тя обаче се е разширила с по-бърз темп от този, който представителите на Федералния резерв считат за неинфлационен от около 1,8%. Другият ключов доклад - този за инфлацията, показа, че внимателно следеният и от Федералния резерв ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) се е увеличил с 0,2% на месечна база и е останал без промяна на ниво от 2,6% на годишна основа. Сезонът на отчетите продължи със смесени резултати, като Netflix постигна най-силния си ръст на броя потребители от пандемията, а Tesla разочарова инвеститорите, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск предупреди, че ръстът на продажбите ще се забави тази година въпреки намаляването на цените.

Основните индекси на Wall Street обаче имаха положителна седмица като технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,9% до 15 455,36 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 1,10% до 4890,97 пункта, а бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average регистрира ръст от 0,7% до 38 109,43 пункта. 

На петролния пазар цените на двата основни сорта Брент и West Texas Intermediate отбелязаха най-големия си седмичен ръст от октомври насам, тъй като силният икономически растеж в САЩ и сигналите за китайски стимули засилиха очакванията за търсенето на горива. И двата бенчмарка поскъпнаха с по 6%.

Новата седмица продължава с важни решения на централни банки и ключови икономически данни. А ето и какво точно ще следим:

В САЩ графикът е изпълнен с ключови събития, сред които и първата среща на Федералния резерв за годината, ключов доклад за работните места в САЩ, индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Института за управление на доставките (ISM) във фабричния сектор и проучването за свободните работни места (JOLTs). Инвеститорите ще разгледат и данните за заетостта на ADP, производителността на труда и разходите за труд през четвъртото тримесечие, а също и данните за фабричните поръчки. Сезонът на отчетите продължава с резултатите на редица известни компании, сред които Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Boeing, Chevron, Exxon Mobil, Mastercard, Merck & Co, Pfizer, General Motors, Novo Nordisk и Starbucks Corp.

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Канада и резултатите от проучването за индекса на мениджърите по поръчките във фабричния сектор на S&P Global също ще попаднат под светлината на прожекторите.

На статистическия фронт в Европа ще бъдат публикувани предварителни данни за ръста на БВП за четвъртото тримесечие, инфлацията, бизнес проучвания и нивата на безработица от най-големите икономики в еврозоната, сред които Испания, Германия, Франция и Италия. Ще бъдат отчетени и резултатите на промишленото производство във Франция, Италия и Испания.

В Обединеното кралство предстои първата за 2024 г. среща на Английската централна банка за определяне на паричната политика. Очакват се и данни за цените на жилищата в цялата страна, производителността на труда и окончателните резултати за фабричния PMI индекс.

В Азия всички погледи ще бъдат насочени към данните за фабричното производство в Китай през януари. Важните публикации от Япония включват измерванията на потребителското доверие през януари и резултатите за фабричното производство през декември, продажбите на дребно, а също и данните за безработицата и новопостроените жилища.

Доклади за инфлацията ще публикуват Южна Корея и Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 3 месеца
До: Gna: И розови слончета наоколо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Gna
преди 3 месеца
Няма причина да се пипат лихвите освен нещо символично. Безработица ниска, пазари и икономика стабилни. Higher for longer dear real estate agents.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още