fallback

Михаил Константинов: Парламентарната битка за по-малките партии е загубена

Има наченки за решаване на проблема с фантомните гласове, твърди професорът

09:50 | 18.10.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

„Бариерата от 4% за влизане на партиите в парламента остава и това ще бъде неизгодно за малките партии и независимите кандидати, въпреки другите промени целящи по-лесното им стигане до депутатските банки“, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air математикът проф. Михаил Константинов по повод промените в Изборния кодекс.

Исканите от БСП и ДПС изменения предвиждт още намаляване на депозитите за участие в изборите – за партии да стане 2 500 лева, за коалиции – 5 000 лева, а за инициативни комитети – 100 лева.

Според Константинов обаче това обрича на още по-сериозна загуба малките политически формации. „Малките се борят за един и същи ресурс. Когато в битката влезнат малко на брой кандидати, има шанс някой да го вземе и да мине 4-процентната бариера. Сега те ще го разкъсат помежду си и ще останат далеч под бариерата. Например, ако в София се яви един независим кандидат, той ще привлече много гласове, защото хората не искат вече партии. Сега обаче ще има не един, а 25 независими кандидати, защото изискванията са силно редуцирани“, обясни още професорът математик.

По думите му с предложените корекции има наченки за решаване на проблема с фантомните гласове. „Създава се един вид изборна памет с тези списъци на гласувалите на последните избори. Целта е да няма хора, които неправомерно ще бъдат лишени от правото им на глас, което според мен ще сработи“, каза Михаил Константинов.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още