fallback

Великобритания подготвя вето на бъдещето разширяване на ЕС

Островната държава иска по-строги правила за европейските работници.

16:59 | 21.12.13 г. 16
Автор - снимка
Редактор

Великобритания ще наложи вето на бъдещото разширяване на Европейския съюз, ако не бъдат въведени по-строги правила за европейските работници. Страната ще настоява за по-строги условия за присъединяване на всички нови членки на общността. Целта е да се ограничи достъпът на гражданите от тази част на континента до европейския пазар на труда, заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Reuters.

В същото време проучванията показват, че притокът на източноевропейци е допринесъл за повишаване на брутния

вътрешен продукт на Великобритания и че те внасят повече социални осигуровки, отколкото получават помощи. На срещата на върха на ЕС в Брюксел, където беше потвърдено началото на преговори за членство на Сърбия идния месец, Камерън отбеляза, че на новите членки не би трябвало да се разрешават "големи движения на население".

Британските медии също насочват вниманието към „надвисналата”, според тях, опасност от наплив на българи и румънци от 2014 г., когато изтича срокът на временните ограничения за достъп до британския пазар на труда за граждани на тези страни.

До присъединяването на нови членки към ЕС вероятно ще минат поне десет години. Освен Сърбия, още четири страни са кандидатки за присъединяване - Исландия, Турция, Черна гора и Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още