fallback

Марк Блумфийлд: Преразпределението на доходите няма да реши проблема с бедността

Финансова помощ за бедните е необходима, но не трябва да насърчава хората да не работят, коментира икономистът

21:03 | 01.04.14 г. 7

Преразпределението на доходите или облагането на богатите чрез данъци, за да се даде на бедните, не е решение, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Марк Блумфийлд*. Той допълни, че решението очевидно е по-сложно и от търсенето само на икономически растеж, каквато теза поддържат и консерваторите в САЩ.  

Икономистът подчерта, че трябва да се помогне на социално слабите групи, но финансовата помощ не трябва да насърчава хората да не работят. „В успешните икономики трябва да има ръст, но и грижа за бедните”, подчерта Блумфийлд и допълни, че не може да се върви напред, ако хората умират от глад по улиците. На въпрос дали увеличаване на минималната работната заплата е решение, той заяви, че има и по-ефективни схеми.

„Повечето икономически анализи показват, че минималната заплата е вредна, тъй като производството може да се ограничи само до минималното ниво, което е непродуктивно”  коментира икономистът.  

Помолен да коментира данъчната система в България, икономистът допълни, че ДДС ставката е твърде висока. Той посочи още, че данъчната система трябва да е проста и справедлива, но е необходим и икономически ръст. По думите му е важно данъчната ставка да е ниска, но е важно и какво се облага. Блумфийлд  допълни, че голям проблем за икономиката у нас е корупцията, която действа реално като непреки данъци, както и че голяма част от хората са заети с непродуктивна дейност. „Трудно се влияе при работеща системата. Тук има твърде много пречки”, смята икономистът. По отношение на енергийната независимост той подчерта, че за да се осъществи, е необходимо да има конкурентна среда, образована работна сила и други предпоставки. На въпрос дали шистовият газ е вариант за тази независимост, икономистът коментира, че в САЩ след откриването на находища редица компании от вносители на природен газ са се преориентирали в дейност по износ. Остава проблемът с издаването на разрешителни за добив на шистов газ, какъвто има и в България, заяви Блумфийлд.

* Марк Блумфийлд е един от авторите на "Плана Ран-Ът" и президент на Американския съвет за капиталово формиране  

Целия коментар можете да видите във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още