IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Блумфийлд: Преразпределението на доходите няма да реши проблема с бедността

Финансова помощ за бедните е необходима, но не трябва да насърчава хората да не работят, коментира икономистът

21:03 | 01.04.14 г. 7
Марк Блумфийлд: Преразпределението на доходите няма да реши проблема с бедността

Преразпределението на доходите или облагането на богатите чрез данъци, за да се даде на бедните, не е решение, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Марк Блумфийлд*. Той допълни, че решението очевидно е по-сложно и от търсенето само на икономически растеж, каквато теза поддържат и консерваторите в САЩ.  

Икономистът подчерта, че трябва да се помогне на социално слабите групи, но финансовата помощ не трябва да насърчава хората да не работят. „В успешните икономики трябва да има ръст, но и грижа за бедните”, подчерта Блумфийлд и допълни, че не може да се върви напред, ако хората умират от глад по улиците.

На въпрос дали увеличаване на минималната работната заплата е решение, той заяви, че има и по-ефективни схеми.

„Повечето икономически анализи показват, че минималната заплата е вредна, тъй като производството може да се ограничи само до минималното ниво, което е непродуктивно”  коментира икономистът.  

Помолен да коментира данъчната система в България, икономистът допълни, че ДДС ставката е твърде висока. Той посочи още, че данъчната система трябва да е проста и справедлива, но е необходим и икономически ръст. По думите му е важно данъчната ставка да е ниска, но е важно и какво се облага.

Блумфийлд  допълни, че голям проблем за икономиката у нас е корупцията, която действа реално като непреки данъци, както и че голяма част от хората са заети с непродуктивна дейност.

„Трудно се влияе при работеща системата. Тук има твърде много пречки”, смята икономистът.

По отношение на енергийната независимост той подчерта, че за да се осъществи, е необходимо да има конкурентна среда, образована работна сила и други предпоставки. На въпрос дали шистовият газ е вариант за тази независимост, икономистът коментира, че в САЩ след откриването на находища редица компании от вносители на природен газ са се преориентирали в дейност по износ. Остава проблемът с издаването на разрешителни за добив на шистов газ, какъвто има и в България, заяви Блумфийлд.

Марк Блумфийлд е един от авторите на "Плана Ран-Ът" и президент на Американския съвет за капиталово формиране
 

Целия коментар можете да видите във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Е за кой път вече?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
ПИЧ
преди 10 години
Нещо много ни нападнаха тия Щатски умници - този Марк Блумфилд, Ричард Ран, заместни -държавната секретарка Виктория Нюланд - какво ли правят тук, какво ли искат ? Да не вземат наште юнаци да продадат България, каквито са "#ъзобликовци"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
divo
преди 10 години
Някой разбра ли каква е мисълта на този анимационен герой?Поредният "експерт" наглец, който няма и идея какво да се прави.Modern Monetary Theory
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
А, бе, Инвесторе, току напишеш някоя статийка, уж между другото, за невероятна полза от шистовия газ. Да, така е правилно да се внушават идеи, но правилните идеи ли са това?Я се замислете - то ако е далавера, на нас, българите ли ще го предложат? И що, джанъм? От добро сърце или просто да накофтят руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
zritelcho
преди 10 години
Още един интересен момент от изявата на "капацитета" Блумфийлд - имало по-ефективни схеми от увеличаването на минималната работна заплата (според всичките тези инфлацията не съществува, както не съществува и потребление, а съществува само производството!!!)! Явно МРЗ може да се закове на една стойност и така да си остане во веки веков (което ще рече - докато отрицателния естествен прираст и емиграцията не затрият изцяло населението на държавата)! Много интересно! Откъде се изникват тези, да му се не види?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zritelcho
преди 10 години
Финансовата помощ за бедните и преразпределението никога не са насърчавали мързела (нека наречем така нежеланието на хората да работят - подобно на съпругите и любовниците на някои милиардери...) защото никога не е имало постоянно и безусловно преразпределение и финансова помощ. Има отбиване на номера, чрез което се симулират реално отсъстващи финансова помощ и преразпределение и същите фалшификации се дават като оправдание въобще да се елиминира помощта на имащите към нямащите и така да се достигне крайната фаза на феодализация и неизкоренима престъпност (последната - стартираща от глад и/или от хронична несигурност за преживяването). Рационалната социална политика (финансовата помощ за бедните и преразпределението) се прави смислено - с помощ, но и с изискване за участие в РЕАЛНИ И ЕФЕКТИВНИ програми за образоване, квалификация, преквалификация и последващо устройване на работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още