IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюрата по труда предлагат над 13 хил. работни места

Агенцията по труда отчете макар и минимален спад на безработните

13:08 | 27.09.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Бюрата по труда предлагат над 13 хил. работни места

Над 13 000 са обявените свободни работни места, които предлагат Бюрата по труда в страната. В същото време безработните у нас са над 342 000 души. Те са без препитание отчетоха от Агенцията по заетостта.

Директорът на агенцията Асен Ангелов проследи от близо работата на служителите в едно столично Бюро по труда. Инспекцията има за цел да провери получават ли нужната им информация безработните. 

От Агенцията по труда отчитат макар и минимален спад на безработните. А все повече фирми търсят работници чрез Бюрата по труда. Констатацията, която направи директорът на Агенцията в едно от Бюрата по труда бе, че времето за консултация със безработните е много кратко. За това съвсем скоро още започне електронна регистрация на безработните. Така самите работодатели ще могат по-лесно да намират своите работници. Иначе няма точен профил на човека, който търси работа. Не може да се каже и кой е секторът на икономиката с най-голямо предлагане на работни места. 

"Броят и характеристиката на свободните работни места зависи от доверието в системата. Не всички работодатели ни се доверяват и това се отразява на свободните работни места и тяхната атрактивност. Надяваме се все повече работодатели да ни се доверяват. Има такава тенденция, а от друга страна се стараем максимално да облекчим административната дейност. Това е и причината и повода да поканим работодателите да заявяват свободните работни места на сайта на Агенцията", заяви Ангелов.

От началото на годината до сега е намаляла младежката безработица, отчитат от Агенцията. Над 14 000 младежи до 29-годишна възраст чрез програми на Агенцията са успели да си намерят работа.

"Младите безработни в момента до 29 години са 57 000 души или 16,8% от всички безработни. Прави впечатление през последните месеци една зараждаща се тенденция – през последните два месеца, може би провокирани от новите програми за младежка безработица и временна заетост има леко завишен интерес от страна на младите хора и все повече идват в Бюрата по труда и да търсят нашите услуги и да се регистрират като безработни, защото по този начин могат да участват в програмите", обясни Ангелов.

26-и септември е крайният срок за подаване на документи на работодатели, желаещи да наемат безработни младежи до 29-годишна възраст по програми на ЕС. 

Повече в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
А това че българите могат да берат ябълки в германния, когато знаят немски и с три висши, НЕ ИЗКРИВЯВА ЛИ ПАЗАРА ЗА МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ В БЪЛГАРИЯ. А ДЪРЖАВАТА ДЛЪЖНА ЛИ Е ДА ПРАВИ МЯСТО ЗА ПОЧИВКА В ЧАСТНИТЕ ФИРМИ. МИНАЛАТА ГОДИНА 400 МИЛИОНА БЯХА ИЗХАРЧЕНИ ЗА 800 РАБОТНИ МЕСТА, ПО ПРОГРАМА ЗА ЗАЕТОСТ, ВМЕСТО ТЕЗИ ПАРИ ДА БЪДАТ ДАДЕНИ ЗА 100 000 КВАЛИФИКАЦИИ И 2000 МАЛКИ ФИРМИ. ИЛИ ДА ОТИДАТ ЗА 500 000 БЕЗРАБОТНИ - ОТ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА КОИТО ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ 10 000 РАБОТНИ МЕСТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
forti
преди 9 години
Тези бюра по труда просто симулират работа и изглежда са само за нуждите на статистиката . Синът ми е регистриран в БТ София-Изток, имат обявени сума ти места , а вече цял месец никаво предложение за работа даже неквалифициран труд няма.Фиктивни ли си тези обявени работниместа? Нито курсове за преквалификации се предлагат ....пълно мълчание даже и за регистрирани (българи) в бюрата, които не получават никакви помощи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Вероятно има много свободни места в болниците и училищата из страната, но по обективни причини никой не ги иска и заради това се предлагат през бюрата по труда. У нас има поне 3-4 хиляди такива работни места, само в спешното в София са стотина. Но заплатката си е подигравка, 500-900, най-много до 1500 в частна болница. За сранение дипломиран лекар дори в страна като Либия прибира към 2000$ на месец, мед. сестра 1000$, а в САЩ заплатата почва от 150 хил. $ на година, а дори стажант лекар в Швейцария прибира 5 хил $ на месец. А при учителите положението е още по-трагично. Аз останах шокиран след като в една немска болница се натъкнах на 2-*** нашенски доктори, които бях посещавал и у нас, случайно се срещнахме в коридора. Малък е светът нали??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Ами значи истината е като във вица: "индианец упорито чака бял човек, да му докара мъниста ;) та живота му да придобие по-голям смисъл"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
vanaia
преди 9 години
това е само малка част от безработните, които са си направили труда да се регистрират. Реално са доста повече. А за раб. места - сигурно 2/3 са за по 350лв. дето работиш и задлъжняваш, а има и риска да не ти ги платят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още