IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И държавата да дава отстъпки от цените на лекарствата, предлага експерт

С въвеждането на клиничен фармацевт в болниците разходите за лекарства ще паднат с около 15 на сто, смята Антон Вълев

12:07 | 19.08.15 г.
И държавата да дава отстъпки от цените на лекарствата, предлага експерт

Наред с отстъпките, които фармацевтичната индустрия ще дава на  Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от цените на лекарствата, както се предвижда в наредба, и държавата трябва да прави отстъпка от ДДС, който в момента Касата плаща за лекарства. Това коментира Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара пред телевизия Bulgaria On Air.

Вълев посочи като идея 10% от данъка, който касата плаща, да не се връщат обратно.

Експертът добави, че здравните осигуровки трябва да се разглеждат отделно от данъчната система. „Данъците са парите, с които храним държавата, а здравните осигуровки са парите, които заделяме за здравеопазване и не трябва да се смесват двете неща“, смята Вълев.

В момента България действително е „мечтан пазар“ за фармацевтичните компании, тъй като след процедурата по международното рефериране лекарствата у нас се оказват два пъти по-евтини отколкото в ЕС. А това гарантира големи печалби на фирмите, коментира Антон Вълев.

В телевизионно интервю вчера министърът на здравеопазването Петър Москов каза, че фармацевтичната индустрия ще връща в бюджета на на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез отстъпки не по-малко от 10% от цената на лекарствата. Москов коментира и че България е останала един от малкото „мечтани пазари” за индустрията, тъй като в развитите европейски страни годишният ръст на разходите за лекарства е 2-3 на сто, а у нас той е 14-15 на сто и тази разлика отива у фирмите.

„Фармацевтичните фирми трябва да бъдат разглеждани отделно от търговците в аптечната мрежа, тъй като аптеките са длъжни да подсигурят медикаменти от всякакъв вид, докато фирмите във фармацията са търговски дружества“, отбеляза Антон Вълев.

За да се избегне порочната практика фармацевтичните фирми да се договарят с началниците на отделенията в болниците кои лекарства да се купуват и изписват на пациентите, трябва да се въведе фигурата на така наречения клиничен фармацевт в болниците, каза още Вълев, като допълни, че тази промяна е заложена в наредба, публикувана за обществено обсъждане.

Ролята на клиничния фармацевт ще бъде да консултира лечебното заведение за лекарствата, които се изписват за даден пациент, както и дозите, които са препоръчителни и ще осъществява контрол. Ефектът ще е почти двойно намаление в цената на терапията. Ако това стане, може да се очаква, че към края на следващата година съществено ще се намали разходът за лекарства за болниците – може би около 15 на сто, прогнозира Вълев.

Още от разговора вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още