IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През декември пристигат първите бежанци по линия на европейските квоти

Миграционният поток не е намалял, тези, които търсят закрила, се опитват да се придвижат към Германия, коментира зам.-председателят на Агенцията за бежанците

17:31 | 02.11.15 г.
През декември пристигат първите бежанци по линия на европейските квоти

България трябва да приеме общо 1 302 бежанци, пристигнали в Гърция и Италия, според две решения на Европейския съюз, а перспективата е след още една година да дойдат още 697 души. Това каза зам.-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

От тези 1 302 души 471 са от Италия, а 831 души са от Гърция. През декември ще пристигнат първите лица, а другите съответно през 2016 г. и 2017 г., поясни Върбанов.

"Към момента капацитетът на териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците е зает около 29-30%. Това не значи, че миграционният поток е намалял, тъй като има още толкова в домовете на Миграция и разпределителният център в Елхово, които очакваме да приемем в най-скоро време. От началото на месеца досега в сравнение с другите месеци имаме регистрирани в агенцията над 3 500 души, което показва, че натискът не е намалял и това е затишие пред буря, тъй като и тези, които търсят закрила, се опитват да се придвижат към Германия", обясни Върбанов.

Профилът на бежанския поток сериозно се промени спрямо 2013 г. отбеляза Върбанов. По думите му идват повече мъже, на 440 души има само 2 семейства.

Тенденцията, че бягат само млади мъже, е тревожна, смята Марияна Стоянова, ръководител на "Бежанско-мигрантска служба" към Българския червен кръст (БЧК).

"Все пак Сирия е гранична с Турция, докато тези, които бягат от Афганистан, трябва да преминат няколко граници. Труден е маршрутът и заради това първо тръгват мъже", поясни Стоянова.

Върбанов допълни, че от събота са приети над 100 души афганистанци, преминали през Иран и Турция, повечето от тях между 20 и 30-годишни. Една част от тях са били на възраст между 14 и 17 години.

Тревожно е и че непридружените непълнолетни не бива да бъдат връщани в страните на произход, каза Стоянова и поясни, че процедурите при тях се разглеждат по-трудно.

"Трябва да се вземат възможните мерки за тези деца и млади хора да се гарантира тяхното нормално пребиваване в страната и да се минимизират рисковете за тях", смята Стоянова.

Целия разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още