fallback

Русинова: 30% от младите хора у нас са икономически неактивни

През последните две години 28 хил. младежи са минали през стажове, обучения и са получили възможности за работа

11:14 | 11.07.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Около 30% от от младите хора у нас са икономически неактивни. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Отчита се 3% спад на младежката безработица, но все още в България има неактивни хора, които са извън пазара на труда - не работят и не учат. Най-голям брой са младежите между 15 и 24 години. 

По думите ѝ една от причините за социална изолация и бедност е ниската степен на образование.

Русинова добави, че през последните две години 28 хил. младежи са минали през стажове, обучения и са получили възможности за работа, 6 500 от тези младежи са започнали да работят при същия работодател. Тя определи като една от най-успешните схеми тази за стажуване, при която в рамките на 6 месеца се финансира работодателят.

Що се отнася до демографската криза заместник-министърът коментира, че това е предизвикателство за цяла Европа.

Причините са различни, мерките не може да са едностранчиви, посочи Русинова. Една от хубавите инициативи, които ще дадат резултат, е стимулиране на работещите родители, особено на работещите майки, каза тя.

И добави, че от септември стартира инициативата семейства, които нямат възможност да запишат децата си в ясла или детска градина, да бъдат подпомогнати от държавата. 

Детегледачите ще се набират през бюрата по труда. Програмата се финансира с 20 млн. лева и е насочена към семейства с деца до 5 години.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още