IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова: 30% от младите хора у нас са икономически неактивни

През последните две години 28 хил. младежи са минали през стажове, обучения и са получили възможности за работа

11:14 | 11.07.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Русинова: 30% от младите хора у нас са икономически неактивни

Около 30% от от младите хора у нас са икономически неактивни. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Отчита се 3% спад на младежката безработица, но все още в България има неактивни хора, които са извън пазара на труда - не работят и не учат. Най-голям брой са младежите между 15 и 24 години. 

По думите ѝ една от причините за социална изолация и бедност е ниската степен на образование.

Русинова добави, че през последните две години 28 хил. младежи са минали през стажове, обучения и са получили възможности за работа, 6 500 от тези младежи са започнали да работят при същия работодател. Тя определи като една от най-успешните схеми тази за стажуване, при която в рамките на 6 месеца се финансира работодателят.

Що се отнася до демографската криза заместник-министърът коментира, че това е предизвикателство за цяла Европа.

Причините са различни, мерките не може да са едностранчиви, посочи Русинова. Една от хубавите инициативи, които ще дадат резултат, е стимулиране на работещите родители, особено на работещите майки, каза тя.

И добави, че от септември стартира инициативата семейства, които нямат възможност да запишат децата си в ясла или детска градина, да бъдат подпомогнати от държавата. 

Детегледачите ще се набират през бюрата по труда. Програмата се финансира с 20 млн. лева и е насочена към семейства с деца до 5 години.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
добре а що треа да са икономически активни след като от закона на конституцията член 5 (4) гласи :Чл. 5. (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.--------------------------------------------------------------------------преведено на български това значи, че който и да дое отвънка прай какъвто си иска договор и има съвсем законното право да ограби българина, който разбира се няма предимство в държавата си щот им противоречи, така гласи закона ...... Така че Русинова - ебииссии путтката лелина душа, стааай и заминаай да прайш вувузели некъде и стига с глупостите. Никой нема работи за 200лв. щот отвънка така са наредили, тва сметам е очевадно ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 6 години
а защо икономически активен да значи, че трябва да работи на някой за 300 лв? В тази категория би трябвало да се включва и предприемчивостта. За съжаление това е на много ниско ниво също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 6 години
Ного ясно - никога няма да признаят, че причината за икономическата неактивност е, че една етническа прослойка получава пожизнени помощи (само преките - 3.5 МБ годишно) и и се позволява да краде безнаказано. Защо им е да работят? Дори в затвора да влязат, пак не смеят да ги заставят, та сакън да не им нарушат "правата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
sdar
преди 6 години
Защо се приема, че хората трябва да са икономически активни?Не е задължително, това зависи от условията в които е човек. Ако трябва да работиш по цял ден за едни 500лв., от които държавата да ти прибере 100 и кусур лв. ДОД и осигуровки, може би ти се губи миотивацията да го правиш. Много от младите на по 25г. които познавам изобщо не си и помислят да започнат нормална работа за подобни суми, те по-скоро клинчат от системата и се занимават с някакви схеми, каквото им изпадне, и си докарват с много по-малко труд подобни пари че и отгоре.Така че всичко зависи от условията които е създала държавата ни, като дори не говоря за малцинствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
V.At.
преди 6 години
За съжаление етническата толерантност не позволява да се направи анализ за причината на тази не активност. Не можем да кажем от тези 30% каква е частта от българският етнос и, например, от арменския етнос.Според мен в арменския етнос няма икономически неактивни, докато в други етноси може този процент да е дори 50-60.Освен това скоро съобщиха по новините, че в България живеят около 300 000 руснаци, но не знаем от тях колко са икономически неактивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още