fallback

Б. Рашев: Петролното ембарго на ЕС срещу Москва няма да намали приходите ѝ

Ако Русия не продава петрол на Европа, тя ще продава на някой друг, защото този пазар е глобален, смята Боян Рашев от Denkstatt България

22:24 | 31.05.22 г. 8

Петролното ембарго на Европейския съюз (ЕС) срещу Москва може да намали износа от Русия като количество, но приходите ѝ ще се запазят, защото цените на петрола се вдигат заради подобни непазарни действия. Ако Русия не продава петрол на Европа, тя ще продава на някой друг, защото този пазар е глобален и нещата се случват чрез танкери. Това коментира Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Единственото нещо, което ще се случи е, че петролът става все по-скъп и ние ще видим това на бензиностанциите”, каза събеседникът и допълни, че рафинериите не могат да преработят достатъчно количество петрол, така че да задоволят търсенето, поради липсата на инвестиции в нови рафинерии в последните години.

Рашев прогнозира предстояща много висока цена на нефта и петролните продукти, която ще "взриви" световната икономика.

„Това, което видяхме заради Covid като спиране на икономиката, ще се случи и заради цената на нефта. Въпрос на време е”, смята Рашев.

„Никой в момента не е в състояние бързо да увеличи добива нито на нефт, нито на газ, нито на въглища. Дългосрочно ниски инвестиции означава, че не си способен бързо да увеличиш добива”, обясни експертът.

По отношение на Зеления преход Рашев смята, че той няма как да се случи с технологии, "които не са способни да го реализират".

„Всеки едни лев,който в момента се инвестира във ВЕИ, а не в нефт и газ, води до задълбочаване на енергийната криза”, каза гостът.

Целия разговор вижте тук.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още