IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Рашев: Петролното ембарго на ЕС срещу Москва няма да намали приходите ѝ

Ако Русия не продава петрол на Европа, тя ще продава на някой друг, защото този пазар е глобален, смята Боян Рашев от Denkstatt България

22:24 | 31.05.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg

Петролното ембарго на Европейския съюз (ЕС) срещу Москва може да намали износа от Русия като количество, но приходите ѝ ще се запазят, защото цените на петрола се вдигат заради подобни непазарни действия. Ако Русия не продава петрол на Европа, тя ще продава на някой друг, защото този пазар е глобален и нещата се случват чрез танкери. Това коментира Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Единственото нещо, което ще се случи е, че петролът става все по-скъп и ние ще видим това на бензиностанциите”, каза събеседникът и допълни, че рафинериите не могат да преработят достатъчно количество петрол, така че да задоволят търсенето, поради липсата на инвестиции в нови рафинерии в последните години.

Рашев прогнозира предстояща много висока цена на нефта и петролните продукти, която ще "взриви" световната икономика.

„Това, което видяхме заради Covid като спиране на икономиката, ще се случи и заради цената на нефта. Въпрос на време е”, смята Рашев.

„Никой в момента не е в състояние бързо да увеличи добива нито на нефт, нито на газ, нито на въглища. Дългосрочно ниски инвестиции означава, че не си способен бързо да увеличиш добива”, обясни експертът.

По отношение на Зеления преход Рашев смята, че той няма как да се случи с технологии, "които не са способни да го реализират".

„Всеки едни лев,който в момента се инвестира във ВЕИ, а не в нефт и газ, води до задълбочаване на енергийната криза”, каза гостът.

Целия разговор вижте тук.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
иначе тоя боян отдавна се продаде... преди 10тина години пишеше други статии и говореше други неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
напротив, що пак лъжеш... в момента Запада помага на Украйна в борабата и с нациския режим на късото наци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivel
преди 1 година
Всичко е проста аритметика, нарушаването на доставките води до повишения в цените, като следствие Русия продава на други, може би по-малки количества, но влизат същите или дори повече пари при тях. А тези със санкциите си плащат за гяволъка с повишените цени и инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Хахахах - "цивилизацията". Човече, "западът" устремно се децивилизова !!! Подкрепа за нацистки режим, нарушаване на човешки права и граждански свободи, остаркиране на хора и ограбването им на база националност - това напомня за един друг режим отпреди 60 години... даже по-зле, щото при оня режим поне обрaтняшки изврaтенячества не вирееха !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
BobyB
преди 1 година
И като е глобален, защо китайските и индийските им "приятели" го купуват на 35% отстъпка? И колко ще стане отстъпката като ги залеят с това което цивилизацията не иска да им го купува повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 1 година
Тоя същия беше казал, че ще падат правителства миналата зима, заради цените на тока и газа, нещо никой не падна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ама разбира се, в конкуренция с Венецуела и Иран за чий петрол е по-санкциониран, не с 1/3, както е сега а с 1/2 ще трябва да намалят цената, а това "няма да намали приходите", нали?! :)))) А тия дни имаше среща на високо ниво САЩ - КСА относно увеличаване на добива...понеже някои не знаят, така рухна ссср.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Боян знае какво говори. И аз така мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още