fallback

Ще издържи ли бюджетът на увеличаващите се разходи?

Трябва ли да има уеднаквяване на минималната работна заплата по региони и дейности, коментират Христина Христова и Юлиан Войнов

10:16 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Парламентът не отрази съвсем европейската директива за минималната работна заплата в ЕС. Духът на директивата беше всичко това да се базира на колективното трудово договаряне и да има социален диалог. Работодателите ще сезират Европейската комисия и Международната организация на труда. Много различни са заплатите в някои икономически дейности. Големи са и регионалните социално-икономически различия. Този коментар направи пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова.

Тя е на мнение, че диалогът между синдикати и работодатели не се е водил достатъчно отговорно. Според нея трябва да се търси консенсус между тях, а „държавата повече да ги подпомага“.

Христова напомни, че през 2022 г. имаше увеличение на пенсиите три пъти. „Ако миналата година имахме разходи 15,6 млрд. лв., сега за 2023 г. се очаква разход за пенсии 19,6 млрд. лв.", посочи тя и добави, че в парламента не е било обърнато достатъчно внимание на приходната част в бюджета.

По думите ѝ минималната работна заплата е цена на труда, докато помощта е преценка на държавата с колко да подпомогне уязвими социални групи. Христова потвърди, че този въпрос предстои да се решава. „Служебното правителство направи доста промени в социалната област – минималната работна заплата, линията на бедност, помощите за отопление. Истината за увеличаването на доходите е в създаване на добри условия за правене на бизнес, качествени работни места и добро възнаграждение“, посочи още тя.

Икономистът Юлиан Войнов се съгласи с нея, че има драстични разминавания в заплащането в различните региони. По думите му уеднаквяването на минималната работна заплата ще създаде проблеми на места и може да доведе до отдръпване на инвеститори.

"Най-добрият компромис е да се направи минималната работна заплата по сектори и професионални направления. Бюджетът беше използван от политическите сили да увеличат всякакви социални мерки и се тръгна в една доста популистка посока. Липсата на бюджет по-скоро създава проблем. Виждаме драстични увеличения на паричните разходи", потвърди Войнов и се надява служебното правителство ще подготви макроикономическа рамка, която ще представи заедно с бюджета.

Той е категоричен, че увеличаването на разходите на работодателите се прехвърля върху потребителските цени. Войнов смята, че се налага да се определят хората, които наистина имат нужда от финансова подкрепа. „Не е подходящо на всички поравно. Големите разходи в 12 без 5 преди изборите носят популистка нотка, без да има ясна макроикономическа обосновка. Може да се окаже, че бюджетният дефицит ще бъде драстично по-голям“, подчерта икономистът. Той предупреди, че има сериозни проблеми с бизнес средата и възможността да се привличат инвестиции.

Как държавата ще реши проблемите в социалната система? Кои сектори остават недофинансирани?

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 06.02.23 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още