IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Чобанов: До две години минималната заплата трябва да е 50% от средната

Необходим е редовен кабинет с ясна политическа отговорност, посочи председателят на бюджетната комисия в парламента

11:09 | 14.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Ще се стремим минималната работна заплата да отговаря на европейските изисквания, като до две години тя трябва да е 50% от средната за страната. Това каза пред bTV Петър Чобанов, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ДПС.

По думите му за прилагането на тази мярка, която вече е гласувана от Европейския парламент, има двугодишен период. „Плавно през този период ще се стремим към това минималната заплата да отговаря на европейските изисквания. Трябва да видим и дали икономиката може да си го позволи“, обясни той.

Според него всеки 10 лева увеличение на минималната работна заплата са допълнителни 50 млн. лева разход за бюджета. Доц. Чобанов припомни, че България има много нисък икономически растеж – едва 1,1%, но подчерта, че той все пак е третият по големина в Европейския съюз. „Ние сме класирани след челните страни, но с много нисък икономически растеж. Предупреждението е, че европейската икономика влиза в рецесия и че ще става все по-трудно да се изплащат заплати“, заяви икономистът.

Според Чобанов е възможно цените на горивата да поевтинеят, когато настъпи рецесия и обясни, че ДПС ще обсъдят тяхно предложение за намаляване на цените на горивата.

Чобанов е категоричен, че ДПС ще положат усилия да се състави редовен кабинет и да се приеме бюджет. От формацията са готови да влязат в антикризисно управление, което решава проблемите на хората. „Има нужда от редовен кабинет, който бързо да разработи бюджет, зад който да стои“, посочи депутатът.

Петър Чобанов смята, че има множество нужди и не само социални по отношение на това, че хората са се сблъскали с висока инфлация, а бизнесът също има затруднения. Той обаче е на мнение, че мерките трябва да са насочени конкретно към уязвимите групи.

Той е убеден, че трябва да се възстанови диалогът между институциите. „За ДПС е важно да бъде бързо съставено редовно правителство, а не бюджетът да се разглежда като предизборна игра, коментира председателят на Комисията по бюджет и финанси. – В партията има ясен механизъм за вземане на решения за подкрепа на конкретна политическа сила. ДПС ще подкрепят партия с ясна програма и ясен механизъм на действие. Важно е конкретните предложения да бъдат обсъдени под формата на диалог, в който да се роди антикризисна програма.“

Петър Чобанов обясни, че към момента има разговори, но все още липсва диалогът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още