IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Увеличение на минималната заплата догодина е неизбежно

Въртележката от избори и правителства ограничава потенциала на икономиката, казава икономистът

14:39 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Увеличението на минималната работна заплата за следваща година е неизбежно, като то трябва да бъде по-голямо от досегашните 50-60 лв., за да компенсира инфлацията. Това каза икономистът Петър Ганев пред Bulgaria ON AIR. Въпросът е кога ще се случи, нормалното е още догодина, уточни Ганев.

"Ако се формира бързо нова власт, до края на октомври, тя трябва да има времето да внесе бюджета за следваща година до края на тази. Ако трудно се състави правителство и влезем във въртележка от нови избори, ще влезем в 2023 г. без бюджет. Ще ограничим потенциала на икономиката", посочи икономистът.  

По думите му в страната няма икономическа криза и това е видно през трудовия пазар. Такава би имало, ако се стигне до трайна безработица, каквато имаше в началото на пандемията от коронавирус, когато стотици хиляди хора останаха без работа и доходи. Към момента няма загуба на работни места, макар да има известни сигнали, уточни той.

"Заплатите продължават да нарастват очаквано на фона на инфлацията, икономиката работи, тя все още се възстановява. Кризата, ако ни удари, тя няма да е вътрешна. Ако се появи рецесия в Западния свят, това ще се пренесе тук, ще понесем по-добре ударите, защото сме по-подготвени. Но няма как Европа да изпадне в рецесия, а България - не", коментира икономистът.

Гостът изрази убеждението си, че сегашните социални мерки са широки и се разпиляват, затова не стигат до най-бедните. 

Ако се появи рецесия в Западния свят, това ще се пренесе тук, ще понесем по-добре ударите, защото сме по-подготвени. Но няма как Европа да изпадне в рецесия, а България - не.
Петър Ганев
Старши изследовател в Института за пазарна икономика

20% от българите живеят в бедност, а в крайна бедност са 10% или около 650 хиляди души. Трудно е да се достигне до тях и да им се помогне, каза Петър Ганев.

80% от Българите, живеещи в домакинства с много ниска трудова заетост, са застрашени от бедност, коментира още последни данни на Евростат икономистът. По думите му този тип домакинства са застрашени от бедност - това са домакинства с възрастни хора, с начално или ниско образование. Ако в България за тях има 80% риск от бедност, то в Европа този показател е 60%, допълни Петър Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още