IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ не отстъпва от идеята за минимална заплата по икономически дейности

Формулата на министерството не е справедлива, смятат от работодателската организация

22:39 | 29.07.22 г.
АИКБ не отстъпва от идеята за минимална заплата по икономически дейности

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за колективно договаряне на минимална работна заплата (МРЗ) по икономически дейности. Това каза Добрин Иванов, изп. директор на АИКБ, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. По думите му има съществен напредък в преговорите със синдикатите за това.

АИКБ отхвърля и трите предложения на Министерството на труда и социалната политика за автоматичен механизъм за определяне на минималната заплата в страната.

Първото предложение на министерството е МРЗ да бъде 50% от средната, второто - да се определя в диапазона между 49% и 51% от средната от министерството, и третото - МРЗ да е 50% от средната в години на икономичекси растеж, а в години на спад да е 45% от средната, но не по-малка от настоящата. 

"Не е правилно МРЗ да бъде определяна спрямо средната. Средната работна заплата е функция на МРЗ - когато се повишава минималната, автоматично се повишава и средната. Става едно "перпетуум мобиле" - повишаване на минималната работна заплата води до повишаване на средната работна заплата, което инициира увеличаване на МРЗ", обясни гостът.

Директивата на ЕК, която инициира разговорите за МРЗ, все още е проект, който даже не е минал през целия законодателен процес и е възможно да настъпят промени в крайния текст, напомни Иванов. Според него директивата целѝ насърчаване на социалния диалог и договаряне между социалните партньори за МРЗ, като обвързването ѝ със средната заплата трябва да се приема само като ориентир за преговори.

Формулата на министерството не е справедлива, защото използва средната заплата за предходната година, добави Иванов.

МРЗ трябва да се определят по икономически дейности, защото има над десет сектора, в който МРЗ представлява 80% от средната. Това създава пречки със заетостта, повишаване на квалификацията на работещите, набирането на персонал, каза още събеседникът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още