IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри механизъм за увеличение на минималната заплата

Минималната работна заплата да се обвърже с брутното средно възнаграждение за страната, приеха депутатите на първо четене

13:05 | 08.12.22 г. 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите одобриха създаване на механизъм, с който размерът на минималната работна заплата (МРЗ) да бъде не по-малък от 50% от средната за страната за предходните 12 месеца. Това реши на първо четене парламентът, като прие предложените от "БСП за България" промени в Кодекса на труда (КТ).

Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и да е в размер не по-малък от 50% от брутната средна заплата за страната за периода от дванадесет месеца, предхождащи определянето ѝ, записаха депутатите в КТ. Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева, се посочва в мотивите.

"За" бяха 175 народни представители, трима се въздържаха, съобщава БТА.

Целта на законопроекта, според вносителите, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

Георги Гьоков от левицата припомни, че от доста години се работи за механизъм, който да осигури автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на променящите се условия и без субективни решения. В тази връзка е внесен и техният законопроект, който ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса и ще отстрани опасността от "замразяване“ за определени периоди на нейния размер. 

Лидерът на БСП напомни, че бизнесът вече е получил помощ под формата на компенсации за 200 лв. за мегаватчас електроенергия и го призова за съпричастност.

"Преди няколко дни, по предложение на "БСП за България", подкрепихме българския бизнес, но този път с подкрепа за над 200 лева за ток, т.е. осигурихме на фирмите спокойствие. Нека сега те да бъдат така добри да помогнат за увеличаване на заплатите на работниците", призова Нинова, цитирана от БНР.

"Ако сега не вдигнем минималната работна заплата със 140 лева, догодина, когато повярвайте ми, ще се наложи да я вдигаме, ще бъде с 300 лева", каза Георги Гьоков.

„Не вдигаме минималната работна заплата, а даваме траен механизъм за определянето ѝ“, каза Деница Сачева от ГЕРБ. Тя обяви подкрепата на ГЕРБ при  първото четене на проекта като политически знак, но и изрази опасения за ръст на сивата икономика. "Трябва ясно да си даваме сметка какви са финансовите възможности на държавата, защото увеличаването на минималната работна заплата с 10 лв. струва 50 милиона лева на държавния бюджет.

Асен Василев отговори на съмненията на ГЕРБ. "Това, което би се получило, ако се закачи за средната работна заплата, е 850-860 лв. бруто. Което означава от 550 лв. нето да стигнем до малко над 600 лв. нето. Не е някакво драматично намесване на пазара, защото няма как да искаме да станем богати, ако държим заплатите ниски. Това е крайната цел“, коментира Василев.

От "Продължаваме промяната" ще предложат до второ четене увеличаването на минималната заплата да става автоматично и на базата на шестмесечен предходен срок, за да е по-изгодно за работниците, заяви Кирил Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
До: zelka007, Зелков, и като са на държавна/общинска работа не са ли хора - и те искат да живеят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: evlogi ... В България на МРЗ работят около 450х души , половината от тях са на държавна/общинска работа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Асенчо бе.мчи дигнете я направо на 5-6 бона и ще станем най-богатата държава в света бе, кво се моткате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още