IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Борбата срещу инфлацията не е с политическо говорене

Социалните партньори трябва да се научат да намират консенсуси, каза бившият социален министър Христина Христова

14:02 | 23.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В момента властите не работят по пакет от мерки срещу инфлацията, а доминира политическото говорене. Тази теза застъпиха пред Bulgaria ON AIR  бившият социален министър Христина Христова и икономистът Пламен Иванов.

Според Христова има усещане за предизборна ситуация и опасност от политически наддавания, което не е добър вариант в период, в който трябва да се прави държавен бюджет. "Това, че вчера се състоя социалният диалоге хубаво, но съм учудена, че се дават такива предложния, без да тече бюджетна процедура. Такива мерки се планират в бюджетната рамка на държавата", каза Христова.

Тя изрази учудване, че в момента не се дебатира комплект от мерки за намаляване на инфлацията. „Трябват балансирани мерки за бизнеса и домакинствата, не трябва да се дават предимства. Прекрояват се правила и това удря по финансовата устойчивост на пенсионноосигурителната система", каза Христова, визирайки последните увеличения на пенсиите.

Тя подчерта, че мерките трябва да бъдат целенасочени и да се види с какво може да влияе държавата. По думите й един от лостовете е минималната работна заплата. "Минималната работна заплата е минималната цена на труда. Нека обезщетението на майките да бъде поне минималната цена на труда. Майката не е задължително да остане в отпуск по майчинство и през втората година. Правилно е жените да имат право на избор", посочи Христова. 

Бившият министър подчерта, че социалните партньори у нас трябва да се научат да намират консенсуси.

Икономистът Пламен Иванов заяви, че едва ли някой е очаквал по-различен резултат от среща на Тристранния съвет вчера, който отхвърли всички предложения за ръст на пенсии, майчински и минимална заплата.

По думите му надделява политическия хаос без формиран държавен бюджет. "Беше малко повече политическо говорене. На политическото представителство явно най-силният му инструмент е Изборният кодекс, защото само за това се говори", отбеляза Иванов в студиото в коментар на вчерашната среща на социалните партньори.

Той е на мнение, че политическата нестабилност дава няколко процента ръст на инфлацията. Според него следването на някакви стъпки ще доведе до спиране на растежа ѝ, а не на намаляването ѝ.

"Намалявайки цената на енергоресурсите, би трябвало да се отрази на цените в България. Не е ясно дали и кога ще стане. Време е да говорят експерти, а не толкова кой ще даде повече“, посъветва икономистът.

И допълни, че в страната трябва да има производство, за да се вдигнат доходите, а не да вземаме заеми. „Борбата срещу инфлацията не е с политическо говорене. Трябва да увеличим нашата покупателна способност", категоричен е икономистът.

Пламен Иванов смята, че доста мерки, които се взеха в спешен порядък, са неефективни. 

"Наливаме едни пари в обращение, които няма да доведат до антиинфлационна мярка. Трябва да спре политическият оттенък на икономическа мярка. Формираме допълнителен марж на печалбата на даден отрасъл. Мерките трябва да се фокусират експертно", коментира икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още