IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: При консенсус в НС за базов бюджет за 2023 г., кабинетът ще внесе такъв

Синдикатите поискаха съдействие от Румен Радев за нов бюджет за 2023 г., а не удължен

17:00 | 11.11.22 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев е настоявал служебното правителство да внесе базовият бюджет за 2023 г., изготвен от финансовото министерство. Виждането на правителството обаче било, че не е работа на служебен кабинет да прави дългосрочни политики за доходите и икономиката, тъй като те са обвързани и с тригодишната бюджетна прогноза.

Това стана ясно от срещата на президента Румен Радев с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов. Срещата на синдикалните лидери с държавния глава се проведе непосредствено след края на протестния митинг и автошествие на двете синдикални организации с искане за повишение на доходите заради инфлацията и спешно приемане на бюджет за 2023 година.

„Ако политическите партии и всички народни представители постигнат предварителен консенсус, че искат да бъде внесен базов бюджет за 2023 г., служебното правителство ще внесе такъв бюджет“, заяви Радев. Той допълни, че бюджетът е финансовият план, който изразява политиката на парламентарното мнозинство и на правителството, а такова в момента няма. 

На срещата със синдикатите държавният глава отбеляза, че ако се постигне „такова единомислие и някакъв предварителен консенсус за "приличие" и "спасяване" на бюджета от едно предизборно наддаване“, правителството има достатъчно разум и ангажираност към хората да има повишаване на доходите, че да внесе бюджет за следващата година.

Държавният глава разясни, че няколко пъти е канил министър-председателя и министъра на финансите по темата и е настоявал да се внесе базовият бюджет - вариантът с 6,6% дефицит, защото „ако се говори за 3% дефицит, този вариант е невъзможен в сегашното състояние на инфлация“.

Румен Радев каза също, че досега служебно правителство никога не е внасяло закон за годишен държавен бюджет. Единственото, което е правило, е да внесе актуализация към годишния бюджет. „Не че нашите пенсионери не заслужават, те заслужават много повече, въпросът е механизмите, по които това става, дали са добре обмислени, или са механизми на предизборно наддаване“, каза президентът, цитиран от БТА. По думите му политическите партии и лидери, които в момента най-много настояват да се внесе базов бюджет, са отрекли този подход.

По време на срещата Радев призова политическите партии „да си влязат в ролята най-сетне, да намерят диалога, компромиса, консенсуса да съставят редовно правителство, което да има ясна дългосрочна политика по доходите и за развитието на българската икономика“.

Синдикатите: Трябва да има нов бюджет за 2023 г., а не удължен

„Споделяме вашето очакване България да има редовен кабинет, това обаче не променя необходимостта да има бюджет за 2023 г.“, каза президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров при държавния глава.

По думите на Димитров синдикатите имат конкретни искания, с които настояват за нов бюджет, а не удължаване действието на този за 2022 г. Доходите трябва да догонят равнището на инфлацията, отбеляза той. Синдикатите настояха, че трябва да има ръст на минималната работна заплата. Отбелязаха, че има сектори, които са хронично недофинансирани.

КНСБ и КТ "Подкрепа“ излязоха на протест с искания за ръст на доходите КНСБ и КТ "Подкрепа“ излязоха на протест с искания за ръст на доходите

Асен Василев: удължаване на бюджета замразява всички заплати и социални плащания

„Законът, който е внесен за удължаване на бюджета от тази година, замразява всички заплати, социалните плащания, пенсии, всички помощи, които се дават и на бизнеса“, коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" и министър на финансите в кабинета "Петков" Асен Василев“, цитиран от БТА. Според него това е абсолютно неразумно. Според него, ако няма редовно правителство, този бюджет навярно ще трябва да работи до 30 юни догодина и така да се замразят абсолютно всички социални плащания.

По-рано днес пред медиите в Народното събрание служебният министър на финансите Росица Велкова коментира, че съгласно Закона за публичните финанси и спазвайки приетото законодателство, не би следвало да може да се правят промени в проекта за удължаване на бюджета от тази година, каквато идея лансира левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
3:58 С писмо до войвода, се обърна народаhttps://***.youtube.com/watch?v=cJzK29W1-5A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
Бойко, прибери ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още