IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Нужни са силни мерки, за да се справим с инфлацията

Финансистът прогнозира, че след енергийните цени инфлацията ще се прехвърли върху хранителните стоки като втора вълна

14:07 | 21.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нужни са силни мерки, за да се справим с инфлацията. Това мнение изрази пред NOVA TV Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър. По думите му сега настъпва втората вълна на инфлацията.

“След енергийните цени, които породиха в голяма степен инфлацията, това нещо се прехвърли върху хранителните стоки като втора вълна. Тук проблемът е как се борят тези неща и дали правителствата в Европа правят правилните стъпки. Може да се каже, че не”, бе коменатарът на финансиста.

Финансистът предложи няколко мерки за борба с инфлацията – да се вдигне превишението на бюджета; увеличение на лихвите за 3-4 месеца, дори до седем месеца, за да се почувства ефектът; вдигане на ДДС от 20 на 24% за една година.

Дацов допълни, че през последните три месеца у нас се отчита и ръст на доходите – с 22%. Той обясни тази тенденция с това, че при липсата на работна ръка натискът се прехвърля от инфлацията върху работните заплати. “Поддържаш потребление, но няма никакъв ефект. Ако продължава този сценарий, инфлацията ще продължава и ще стои доста дълго време”, прогнозира бившият зам.-финансов министър.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, смята, че инфлацията е минала своя пик в България.

“Просто влезнахме в една нормализация, след като наблюдавахме една ненормална пазарна ситуация между февруари и май”, уточни той.

Иванов смята, че в момента има добър пазар на хранителни стоки и ситуация, близка до перфектната като конкуренция. Той отбеляза, че свитото търсене в момента играе роля на естествен регулатор – има пълни складове с излишъци за предлагането. „Ако не е глобалното напрежение, може да видим и дефлационни процеси“, допусна експертът.

Иванов е на мнение, че продължава да има неяснота около енергийните ресурси и смята, че на общоевропейско равнище трябва да има друго решение. Той обаче е категоричен, че евентуален закон за спекулата трябва да бъде изработен внимателно, като се ползват добри търговски практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още