IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли Европа да се реиндустриализира под натиска на САЩ, Китай и Русия?

Политиката на европейските икономики да разчита на сектори като туризъм, финанси и услуги ще отшуми в новата реалност на трудни материални доставки, прогнозира Димитър Събев

14:37 | 17.11.22 г. 2

Голямото пренареждане на световната икономика заради войната в Украйна тепърва предстои, като последиците ще се видят най-рано след пет години. Европа засили много своя преход към възобновяема енергия заради откъсването от руските енергийни суровини. Само ръстът на инвестиции във ВЕИ към края на септември е спестил на европейската икономика 10 млрд. долара, а като цяло секторът е спестил над 100 млрд. евро, които щяха да бъдат платени на Русия и страни от Близкия Изток. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи икономическият журналист Димитър Събев.

"Европа се намира между чука и наковалнята – натиск на запад от Русия и Китай и агресивна политика на САЩ, за които ЕС е удобен буфер, посочи той. – Европа беше дълго време деиндустриализирана и някои казват, че това ще продължи, тъй като енергията на Европа става все по-скъпа. Мисля, че ще стане обратното и Европа ще опита обратно да се индустриализира."

Събев очаква, че политиката на европейските икономики да разчита на сектори като туризъм, финанси и услуги ще отшуми в новата реалност на трудни материални доставки.

Според него енергията е най-голямото предизвикателство пред Европа за въглеродна икономика на континента заради ролята на Русия в енергийни доставки.

Икономистът прогнозира, че ще е нужно много време и огромни инвестиции не само в конкретни мощности, но и в инфраструктурата, за да се изпълни зеленият преход.

"Виждаме икономически и финансови процеси със съвсем различна динамика от пазарите - цикли, които траят по пет години и нагоре, и инвестиции, които ще се изплащат до 15 години. Постигането на климатичните цели на Европа се оценяват на 2 трилиона долара", изчисли цената на енергийната независимост Събев.

Започнаха ли пенсионните фондове на Запад да излизат от петролните компании? Ще остане ли висока инфлацията през 2023 г.? Ще се наложат ли по-силни мерки за укротяването ѝ? Какъв ще е икономическият растеж на България догодина? Как ще се отрази липсата на работещо редовно правителство и намалената инвестиционна активност на икономиката на страната ни? Възможно ли е Европейската комисия да преразгледа фискалните правила на ЕС? Трябва ли да се променят някои мерки от критериите от Маастрихт, като ограничаването на 3% бюджетен дефицит и нива но публичен дълг?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Много са забавни такива чичовци, които приемат публично да станат за присмех, говорейки някакви тотални глупости - само за да изкарат някакви жалки пари. Ами показвай си гoлият г*з в Тик-ток, бе - чичко - и така се изкарват пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Засега това ,което се наблюдава, е точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още