IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата да е поне 50% от средната, прие социалната комисия

Предложението на БСП беше прието единодушно на първо четене с промени в Кодекса на труда

19:05 | 30.11.22 г. 4
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията по труда, социалната и демографската политика прие единодушно на първо четене минималната заплата да стане 50% от средната. Вносители на проекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда са Корнелия Нинова и група народни представители от „БСП за България“.

С гласуваното предложение се предлага минималната работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на текущата година и да не може да е по-малка от 50% от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца, предава БТА. Според експертните сметки в проекта това са 850 лв. за 2023 година. 

Народните представители от различните групи се обявиха "за" ясен механизъм за определяне на най-ниското възнаграждение и за промени в текстовете между първо и второ четене. 

В хода на дебата депутатите изразиха известни възражения към направеното предложение, но всички бяха на мнение, че има нужда от повишаване на минималната заплата.

Коментирано беше дали увеличението може да се случи без нов бюджет за 2023 г., след като на първо четене в парламента беше подкрепен т.нар. удължителен закон за държавния бюджет за 2022.

Предложението не беше подкрепено от Националния съвет за тристранно сътрудничество миналата седмица.

Социалните помощи ще се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на правителството, реши още социалната комисия с промени в Закона за социалното подпомагане. В момента помощите са обвързани с гарантирания минимален доход, който е 75 лв. 

Линията на бедност догодина ще бъде 504 лева, което е с 22% увеличение спрямо сегашната.

Семействата с ученици във втори, трети и четвърти клас също ще получават еднократна помощ, реши на второ четене още комисията, като одобри промени в Закона за семейни помощи за деца. Такава помощ сега се дава само на записаните в първи и в осми клас за покриване на част от разходите в началото на учебната година – тази помощ е в размер на 300 лева. Предложението за промяната беше направено от БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Роботите изместиха АйТиТата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
850лв не е зле като цифра , одобрявам . Тънкият момент е , че можеш да назначиш човек за например 500лв заплата , но си длъжен да го осигуряваш на 850 . И ми се ще МРЗ не да е обвързано с някакви измислени от синдикатите критерии , а с общата производителност на труда в държавата ... Доста по-справедливо ми се вижда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
melon
преди 1 година
От комунисти какво да се чака, освен щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Shadow1
преди 1 година
БСП играят опасна игра но не ги интересува По принцип си падат по глупавите закони като закона им против спекулата от 2020г. и много други. Та понеже в България никой политик не носи отговорност за нищо и ако объркат им е все тая, ще обвинят опозицията. Но реалистично погледнато може да има много щети от това рязко покачване на минималната заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още