IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднократна помощ в началото на учебната година ще се получава и за деца от 2 до 4 клас

Промените в Закона за семейни помощи са приети на първо четене от социалната комисия в парламента

18:09 | 30.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Да се отпуска еднократна помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година освен на семействата, чиито деца са записани в първи клас, и на тези във втори, трети и четвърти клас. Това предложение за промени в Закона за семейни помощи беше прието днес от парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика.

Предложението е на народни представители от „БСП за България“, предава БТА.

В момента такава помощ се дава на първокласници и осмокласници и е в размер на 300 лева.

Гласувано беше и предложение на депутати от ГЕРБ еднократната помощ за ученици в първи и осми клас да бъде предоставяна и на деца, които са записани в частно училище. По време на дебата депутати посочиха, че за получаването на тази помощ се кандидатства, като родителите може и да не се възползват от нея. 

Към момента всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2022/2023 г.

Получаването на средствата не е обвързано с подоходен критерий. Изплаща се на два транша – 50% от размера след влизане в сила на заповедта за отпускането ѝ, а остатъкът - в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Комисията отхвърли друго предложение на БСП - размерът на еднократната помощ за второ и трето дете на родители, осигурени 24 месеца преди раждането на детето, да не може да бъде по-малък от 10-кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете. Мнозинството отчете, че текстът е дискриминационен, от една страна, а от друга – че няма да реши проблема с демографската криза. Обвързването на този вид помощ с осигурителния статус на родителите не е правилно, смятат от Министерството на труда и социалната политика, чиито представители присъстваха на заседанието.  

В Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи, приет на второ четене в парламентарната Комисия по труда, бяха приети и промени, които засягат отпускането на месечни семейни помощи за деца с един или двама починали родители.

Сегашната формулировка „деца с един жив родител“ не отчита по най-добрия начин възможността децата, за които се отпускат част от месечните семейни помощи, да са деца с двама починали родители, уточниха вносителите. Съгласно промените те ще продължат да получават такава подкрепа по облекчен ред - без доходен тест. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още