IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър: Минималната заплата няма да се увеличи в следващите месеци

Пенсиите и някои социални плащания ще се увеличат и при удължен бюджет, уверява Лазар Лазаров

11:06 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Минималната работна заплата ще остане без промяна на ниво от 710 лева през следващите месеци, ако бъде приет законът за удължаване на Бюджет 2022. Това каза по БНТ служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Той увери обаче, че удължаването на действието на бюджета ще гарантира всички социални плащания, които съществуват към момента, като някои дори ще се увеличат заради заложени автоматични механизми. Той даде пример: „Ако няма друго решение на редовно правителство, пенсиите ще се актуализират с 12% от 1 юли 2023 г. спрямо сега действащия механизъм в Кодекса за социално осигуряване.

От началото на 2023 година линията на бедност ще се повиши с 22% и ще стане 504 лв. Това автоматично ще повиши с 22% и всички социални помощи, обвързани с нея, допълни Лазаров.

Според него актуализация на Бюджет 2022 заради инфлацията не се налага, тъй като пенсиите вече са увеличени с изпреварващ инфлацията темп. 

Лазаров за пореден път защити решението на служебния кабинет да внесе законопроект за удължаване на Бюджет 2022. По думите му бюджетът е финансова рамка на мерки и политики, които ще се провеждат в продължение на година. Служебното правителство не е кабинет с парламентарна подкрепа и политическа окраска, за да извършва конкретните политики, мотивира се Лазаров.

Министерството на труда и социалната политика отчита рекордно ниска безработица от 4,2% или 138 000 души, коментира още министърът. И посочи, че предстоят засилени проверки срещу сивата икономика, заради което вече е подобрен капацитета на Главна инспекция по труда.

Миналата седмица от БСП внесоха законопроект, който предвижда минималната работна заплата да се определя като не по-малко от 50% от средната брутна работна заплата за страната, като определянето ù да става в срок до 31 октомври на текущата година.

От Българската стопанска камара не подкрепя предложението за промени в Кодекса на труда, въвеждащи автоматизъм при определянето на минималната работна заплата. От камарата заявиха готовност да инициират разговори със службите на Европейската комисия и Международната организация на труда в случай на реализиране на тази или подобни законодателни инициативи, които „тотално подменят целите и духа на директивата и международните стандарти в областта, подкопават и обезсмислят социалния диалог“.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за колективно договаряне на минимална работна заплата по икономически дейности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още