IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът вижда фалшиви очаквания у нас за новите правила за заплати в ЕС

Широко се тиражира, че ще има формула за минималната работна заплата, което не е вярно, казва Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ

13:40 | 16.09.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не очакваме новата евродиректива за минималната работна заплата (МРЗ) да направи чудеса. Но грешни очаквания могат да доведат до взривяване на преговорите в България.

Това каза Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, член на Европейски икономически и социален комитет, вицепрезидент на SGI Europe, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Ангелова коментира гласуваната от Европейския парламент директива за минималните работни заплати в Европейския съюз. 

Според нея има риск да се създадат фалшиви очаквания. „Нищо ново не ни казва тази директива. Но тръбените погрешни представи, че ще има автоматична формула, че МРЗ веднага ще стане 50% от средната работна заплата, според мен създават напрежение, грешни очаквания и могат да доведат до взривяване на преговорите, ако хората действително повярват в това", каза събеседникът. 

В България средната работна заплата е доста изкривена, посочи тя.  "Имаме една малка част от много, много високи работни заплати, които са в определени сектори и даже в определени предприятия. Те изкривяват цялостната картина. Именно за това медианната работна заплата е по-добър ориентир. В допълнение, в България средната работна заплата е изчислявана като нетна, а препоръката на ЕК е да се изчислява като брутна. Именно това искат и българските работодатели да се вземе от тази директива - брутната работна заплата да бъде основа за нашите преговори. Дори и само това да се вземе, много ще се улеснят нещата и ще се подобри ефективността на нашите преговори", посочи гостът.

Ангелова каза още, че "ЕС няма компетенции по отношение определяне на размера на работните заплати в държавите членки" и това, което "широко се тиражира, че ще има формула, която ще определя минималната работна заплата, като 50% от средната и 60% от медианната, в никакъв случай не е вярно". По думите ú това е посочено в текста на директивата като препоръка. „Когато се водят разговори, да се използват ясни, измерими показатели, относно адекватността на МРЗ, като на първо място е предложено да се използва медианната заплата, защото тя е по-точен измерител, на второ място е посочена средната, но също така са посочени и всички други икономически измерители, като производителност на труда, икономически растеж и т.н.", каза главният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Има икономическо доказателство за необходимостта от преговорите и от колективното трудово договаряне, но на равнището на браншовете и отраслите, защото те имат специфика. И ние ще предложим точно това - да има разговори по браншове, като се сложи една обща рамка, както е предвидено и в директивата, която да бъде ориентир, но в никакъв случай да не бъде ригидна и да представлява една автоматична формула, която да не отчита реалността", каза Ангелова.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още