IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Увеличението на доходите в България няма алтернатива

Да се започне с увеличаването на минималната работна заплата на 850 лева, иска синдикатът

10:43 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Увеличението на доходите в България няма алтернатива, като българинът получава много по-малко, отколкото изработва. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му необходими са незабавни мерки срещу инфлацията. Трябва да се започне с увеличаването на минималната работна заплата от 710 на 850 лева, което ще поведе и увеличението на останалите доходи, смята Капитанов.

Той отбеляза, че официалната инфлация, която е измерена за август, е 18%, но личната инфлация е 50%, защото основните стоки и услуги са се увеличили много. По думите му причините са много, една от тях е енергийната криза. 

„Няма как да бъдем успокоени на този етап, че инфлацията ще спре да расте. Няма как хората да останат спокойни, че обедняват всеки изминал ден", заяви той.  

По думите на Капитанов най-засегнати са работещите в бюджетната сфера - библиотеки, музеи, здравеопазването, ВиК секторът и заведенията. „Резерви има, но всичко е въпрос на политика и кой къде ще насочи финансите“, посочи той.

Председателят на Съюза на икономистите в България проф. Татяна Хубенова-Делисивкова също коментира възможните антиинфлационни мерки. 

„Това, което наблюдаваме, е нарастване на инфлацията, която идва по международните канали. В този смисъл България показа по-лошо поведение в сравнение с други страни членки от ЕС. Единствено Балтийските страни имат по-висока инфлация за август", посочи тя.

По думите ѝ мерките са преди всичко сдържане на инфлацията и мерки, за да няма произвол на спекулативно покачване на цените. 

"В тази посока трябва да има контрол. Рискът е, че в предстоящото по-голямо сезонно потребление, ако цените нараснат, ще трябва да има компенсаторни мерки за цената на електроенергията. Всякакви опити за спекулация означават държавна намеса. Трябва да има известно увеличение на заплатите и на пенсиите", допълни тя. 

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) преди дни започна национална протестна кампания за защита на доходите от инфлацията и работните места в кризата.

От КНСБ настояват за 1,2 млрд. в бюджета за 2023 г. за ръст на доходите, както и за увеличение на минималната работна заплата от 710 на 850 лв. от 1 януари. Общо необходимите средства за доходи за компенсиране на инфлацията през 2022 г. са с размер на минимум 136,6 млн. лв., пресмятат от конфедерацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още