IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска работното време в България да е до максимум 52 часа седмично, както в ЕС

Работодателят да информира служителите си при всяко едно изменение в Кодекса на труда, искат от синдиката

13:33 | 20.09.22 г. 2
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Максималното работно време в България да е както в Европейския съюз - до 52 часа седмично. За това настояват от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). В момента работното време в България е максимум 56 часа, а в ЕС максималната разрешена продължителност е 52 часа седмично, каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов на дискусионен форум, посветен на последните промени в Кодекса на труда, предава БТА.

Освен исканията за увеличаване на доходите и запазване на работните места, друго важно нещо за синдиката е спазването на законодателството и прилагането на европейските рамки, с които България е обвързана, посочи Капитанов.

Промените в Кодекса на труда от 1 януари целят по-добро съвместяване на трудовия и семеен живот. В България обаче не е приведена регламентация относно сумираното изчисляване на работното време съгласно европейските директиви, отбеляза той. По думите му съгласно директивите и Конвенция на Международната организация на труда, то следва да се прилага само в производства с непрекъсваем режим на работа. 

От Конфедерацията коментираха и промените в Кодекса на труда.

Една от новостите е, че при всяко изменение на трудовото правоотношение работодателят е длъжен най-късно до влизане в сила на изменението да предостави на работника или служителя необходимата писмена информация, съдържаща данни за извършените промени.  

Досегашната разпоредба беше категорична, че при сключване на трудов договор изпитателният срок е до шест месеца, отбеляза Капитанов. Добавено е, че ако договорът е със срок по-кратък от една година, срокът на изпитване е до един месец, допълни той.

Според КТ работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил. Новото е, че работодателят трябва да го запознае с вътрешните правила за работната заплата. Работодателят има ангажимент да го запознае с условията и реда за прекратяване на трудовия договор, както и да предоставя информация за осигуряваните обучения, свързани с поддържане и повишаване на професионалната квалификация и подобряване на професионални умения. 

Работодателят при сключване на договор може да договори с работника или служителя забрана за полагане на труд при втори работодател поради защита на търговска тайна или предотвратяване на конфликт на интереси. КНСБ многократно настояваше да се даде дефиниция в КТ на търговска тайна и предотвратяване на конфликт на интереси, припомниха от синдиката. 

Отпуската на баща (осиновител) за полагане на грижи за деца до 8-годишна възраст е в размер на два месеца и може да се ползва наведнъж или на части. Бащата трябва да уведоми работодателя най-малко десет работни дни предварително. Когато няма право на този отпуск, работодателят е длъжен да го уведоми писмено за това в 7-дневен срок, като мотивира отговора си. 

Работник или служител, който е родител (осиновител) на дете до 8-годишна възраст, има право писмено да предложи на работодателя изменение за определено време на продължителността и разпределението на работното му време, да премине към работа от разстояние и други изменения на трудовото правоотношение, които да улеснят съвместяването на трудовите и семейните задължения. Работодателят трябва да предостави мотивиран писмен отговор за отказ, ако не приеме предложението за промяна. 

Работниците или служителите, които полагат грижи за свои роднини поради сериозни медицински причини, имат право да предложат на работодателя изменения в трудовото отношение за определен период от време. 

Когато работодателят реши да включи работник и служител в курс за повишаване на неговата квалификация, посветеното на обучението време се отчита като работно време, припомниха още от КНСБ във връзка с промените в трудовото законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Repoman можем, що да не можем... последно време искаме какво ли не!Но е по редно да поискаме от ЕС едно домакинство на Олимпиада, то е по важно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Repoman
преди 1 година
Добре де, не може ли да искаме от ЕС да има изключение за нас и така да подобрим конкурентноспособността на фирмите ни? Да може работниците у нас да работят по-дълго време, съответно да заработват повече и да им се повишат малко заплатите? Само с повече работа и още работа ще настигнем останалите страни в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още