IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Минималната заплата трябва да стане 800 лв. през октомври

Заради инфлацията до края на годината трябва да има 20% увеличение на заплатите и в частния, и в държавния сектор, каза Пламен Димитров

13:36 | 03.08.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Инфлацията ще стигне 20% и със същия процент трябва да бъдат компенсирани доходите и минималната заплата. Минималната заплата трябва да стане 800 лева още от октомври или най-късно от 1 януари 2023 г. Това каза по bTV лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

"Смятаме, че инфлацията ще стигне 20%. Минималната заплата трябва да е 800 лв., добре е да стане октомври", посочи Димитров и допълни, че без актуализация на бюджета няма как да се справим.

Пламен Димитров обяви, че синдикатът ще поиска от служебния кабинет гарантиране на плащанията на енергийните помощи за бизнеса и гражданите, гарантиране на цената на топлоенергията не по-висока от цената, която е в момента, както и актуализация на бюджета през есента. 

"Това правителство трябва да подготви Бюджет 2023. Частният сектор увеличи заплатите с 12% вече. До края на годината трябва да се достигне до 20-процентово увеличение на заплатите и в частния, и в държавния сектор, за да може да се догони инфлацията", уточни Димитров.  

По думите му не трябва да се увеличава повече цената на парното преди сезона. Трябва да се намерят доставки на газ, които могат да покрият исканията на приемливи цени и да се намали консумацията, посочи той.

„Очевидно е, че проблемът с доставките на газ е централен към момента и това е един от ключовите приоритети на служебния кабинет. Вече някои предприятия започват да спират заради природния газ", каза Димитров. Той подчерта, че ще трябва да се използва по-малко газ с 15%, нещо което възприе и Европейският съюз.

По думите му компенсаторните механизми трябва да се разгледат до края на годината. 

"Системата за енергийните помощи не е гарантирана до края на годината. Държавните дружества при тези цени на енергията генерират печалби около 450 млн. лева на месец", каза лидерът на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още