IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ поиска линията на бедността да се увеличи до 541 лева през 2023 година

От синдиката настояват да бъде върната корекцията с инфлацията в методиката по определяне на линията на бедност

11:44 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Линията на бедността трябва да бъде 541 лева през 2023 година, а не както предлага правителството 504 лева, се казва в становище на КНСБ по повод предстояща промяна в постановлението, определящо линията на бедност в страната. От синдиката отбелязват, че предложението на властите се базира на данни за средния разполагаем доход от 2020 година и анализи от 2021 година.

"Съвсем реална е възможността за появата на различни трендове на доходите през такъв период от време, които на практика не са адекватно отразени от формулата за изчисление", посочват още от КНСБ в своята позиция.

Според техните изчисления линията на бедност през 2023 година трябва да бъде увеличена до 541 лева, прилагайки като коректив и инфлацията (базирана на малката потребителска кошница). По този начин ще бъде отразено потреблението на домакинствата с ниски доходи, отчитат още от КНСБ. Според техните изчисления така линията на бедност ще се увеличи с почти 31% спрямо 2022 година.

Корекцията за индексиране с цените за малката потребителска кошница беше отменена през 2021 година.

От КНСБ препоръчват и прецизиране на методиката при определянето на линията на бедността в страната. "Нейната цел е не само да дава ориентир за равнището на бедност, а да насочва и политиките, осигуряващи финансова подкрепа на нуждаещите се", коментират от синдиката и посочват, че трябва бъдат дефинирани минималните потребности, които да гарантират социалния минимум на лице от домакинство.

Синдикатът припомня още, че през последните две години е бил направен компромис при определянето на линията на бедност в страната и са утвърдени размери с изоставане. Например през 2021 година тя е в размер на 369 лева вместо 431 лева, а през 2022 година - 413 лева вместо 460 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още