IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска до 15% ръст на доходите в администрацията и 850 лв. минимална заплата през 2023 г.

Синдикатите са подготвили съвместна декларация с искания

12:46 | 18.10.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Синдикатите в България настояват за 850 лева минимална работна заплата догодина и минимум 12-13% увеличение на възнагражденията в частния и бюджетния сектор. Профсъюзите настояват и до края на годината да бъде приета дефиниция за енергийно уязвими потребители.

Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни, че освен доходите и социалните права в декларация с искания има предложения относно „Зелената сделка“ и енергетиката.

Декларацията със социални искания е подготвена от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда „Подкрепа“ (КТ "Подкрепа"). Тя ще бъде връчена на президента Румен Радев и на депутатите от 48-ия парламент, предава БТА.

"Минималната работна заплата трябва да стане най-малко 850 лв. Поне 12-13% следва да бъде заложният ръст на доходите за бюджетния сектор, а за администрацията - 15 на сто. В частния сектор ще искаме същия ръст на доходите", каза на пресконференция на синдикатите президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Отдавна апелираме за въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата с цел стимулиране на потреблението и намаляване на неравенствата при доходите за нискодоходните групи. В началото на следващата или още в края на тази година трябва да стартираме препоръчителни индекси на браншово ниво за ръст на заплатите в частния сектор", посочи още той. 

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че са водени разговори с министъра на енергетиката за това, че трябва да договорят спешно някои мерки в Националния план за възстановяване и устойчивост. Той каза, че синдикатите са били запознати с проектозакон, с който се предвижда две тарифи за тока. По думите му това предложение трябва да се изясни. Парламентът непременно трябва да приеме бюджет, подчерта Манолов.

"20 стоки, които ние наблюдаваме на месечна база, вече минаха 50% поскъпване на годишна база. Трябва да продължим догодина да компенсираме доходите, така че хората да могат да видят как ще свържат двата края", каза Пламен Димитров.

Народното събрание непременно трябва да създаде бюджет, „защото ще бъде ужас за държавата, ако ще трябва да работим с 1/12 от бюджета за тази година", посочи Димитър Манолов, лидер на КТ "Подкрепа".

На дискусия КНСБ и КТ "Подкрепа" обсъдиха днес проблемите в различните сектори. Обсъдени са съвместни искания, които ще отправят към президента и парламента. Пламен Димитров каза, че се обсъжда какви точно да са действията на конфедерациите, за да може да има реални последствия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 1 година
Да борим инфлацията със създаване на още инфлация! Имаме намаляваща нация, все по-малко влизат на пазара на труда, спрямо тия, които излизат, т.е. няма логика да се запазва администрация в размер от преди 30 години. Увеличение на заплати в обществения сектор само чрез преструктуриране, няма друг шанс! Няма как все по-малко работещи да издържат все повече пенсионери, без значение какви кратковременни шасми правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Водещата причина за сегашната инфлация може да се прекрати. Употребяваният неправилен метод за държавни финанси е водещата причина за сегашната инфлация. За да отложи държавен стопански крах, правителството взима заеми за да плаща щети от своята финансова грешка. Заради държавната грешка правителството има сегашните дългове. Защо синдикатите реално подкрепят запазването на финансовата грешка, ала публично предлагат компенсиране на щети от своето лошо поведение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още