IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър: Без парламент няма увеличение на минималната заплата

Предлаганото увеличение е с 8,4%

14:23 | 11.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Служебният кабинет предлага минималната работна заплата да стане 770 лева, тъй като това е 50% от средната работна заплата през 2021 г. Увеличението е с 8,4%, но ако няма приет бюджет, няма да има и корекция в минималната работна заплата. Това заяви по bTV Лазар Лазаров, служебен вицепремиер и социален министър. Той добави, че това ще е базов вариант за бюджет, но решението е на следващия парламент.

Вчера стана ясно, че Министерството на труда и социалната политика в рамките на служебното правителство на Гълъб Донев ще предложи минималната работна заплата за следващата година да бъде 770 лева. 

Лазаров обясни, че ще предложи на социалните партньори за минималната работна заплата за следващата година, автоматично и без въздействие от други фактори, да се приложи принципът "50 на сто от средната работна заплата за предходната година".

Той уточни още, че ще има и преходен период за въвеждането на минималната заплата в законодателството, но ще продължи дискусията със социалните партньори.

България се е присъединила към международноправен документ - Конвенция на международната организация на труда, напомни Лазаров. По думите му в нея има основни принципи, които се следват при определяне на минималната работна заплата, отчитането на икономически и социални показатели.

Дискусия, която се води на равнище Европейски съюз, е свързана с проекта на Директива за адекватни минимални работни заплати, подчерта Лазаров. По думите му дебатът в България е относно механизмите, които отчитат и определят минималната работна заплата. 

Припомняме, че синдикатите настояват за размер на минималната работна заплата от 800 лева.

Инспекцията по труда е контролният орган, който трябва да следи за спазването на законодателството в тази област. Лазаров обяви, че в следващите месеци ще увеличи капацитета на агенцията.

„Едно от основните предизвикателства е да се научим да правим малки крачки, но да има ефект върху всички хора“, допълни Лазаров. Министърът добави, че минималната работна заплата се определя от правителството, но тя се основава на бюджета, който трябва да бъде приет от следващото Народно събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още