IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие на първо четене удължаване на Бюджет 2022

С решението се удължава и действието на бюджетите на ДОО и НЗОК

16:17 | 29.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

След близо пет часа дебати парламентът одобри на първо четене предложението на служебния кабинет за удължаване на държавния бюджет за 2022 година. Това стана със 127 гласа "за", 2 "против" и 90 "въздържал се".

Дебатът дали е по-правилно да се удължи настоящият бюджет, или да се внесе “истински“ бюджет преминаха под знака на политическите изказвания. В пленарната зала се чуха различни аргументи "за" и "против", както и нападки към подхода към бюджета на държавата от страна на служебното правителство.

Удължаването на действащия бюджет подкрепиха от ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход". Против бяха двама от "Продължаваме промяната", а останалите 50 депутати от формацията гласуваха с "въздържал се". Въздържаха се също от "Демократична България", "Възраждане" и един от левицата.

В крайна сметка на днешното извънредно заседание парламентът одобри на първо четене Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г.

Припомняме, че служебното правителство на Гълъб Донев прие и внесе в Народното събрание предложението за т. нар. удължителен закон за бюджета с основен мотив, че служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани, както и дългосрочни политики.

Първи с критики към удължителния бюджет започнаха от "Продължаваме промяната". Венко Сабрутев разкритикува, че служебният кабинет е отказал да изпълни задълженията си да внесе бюджет, съобразен с инфлацията и съответното повишение на доходите догодина. Според формацията на Кирил Петков внесеният удължителен бюджет нарушава Закона за държавните финанси, а правителството предлага финансова рамка с некоректни стойности на инфлацията, надценени разходи с 10 млрд. лв. и подценени приходи с 4 млрд. лева.

Лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова заяви, че от левицата гласуват за удължителния бюджет на първо четене само за да внесат своите социални предложения до второ четене. По думите ѝ те подкрепят това „неправилно“ предложение на служебното правителство, за да тръгне процесът за приемане на бюджет и за да може между първо и второ четене левицата да внесе предложения за цялата социална подкрепа. Тя призова от групата на Кирил Петков да внесат своите законопроекти за социална политика, вместо само да се „кичат“ със социалните си постижения в тяхното управление. „Дайте нещо, не само приказки. И нека да се обединим“, призова Нинова. 

Поддържайки тезата, че правилният подход е за удължителен бюджет, от ГЕРБ разкритикуваха "Продължаваме промяната" за това, че при тяхното управление българите са обеднели и че като финансов министър Асен Василев е внасял проинфлационни бюджети.

Според колегата му Делян Добрев трябва да има нов бюджет, но такъв трябва да бъде внесен от ново правителство.

В изказване от парламентарната трибуна депутатът Асен Василев от "Продължаваме промяната" заяви: „Ще отворим "кутията на Пандора!“. По думите му удължителният бюджет означава да се направят разходи, които да не се гарантират с приходи. Той попита какво ще се случи с плащанията към учителите, социалните плащания, дълга и други, ако се наложи да се изкара с този бюджет до края на юни, .

Асен Василев обърна внимание, че ако бъде приет този бюджет, кабинетът дори няма да може да го изтегли от парламента. За него това е напълно безотговорно от финансова гледна точка. И допълни, че точната дума е "изнасилване на бюджетния процес".

Мартин Димитров от "Демократична България" заяви, че е обезпокоително това, че не се обсъжда влизането на България в Шенген и в еврозоната, което ще доведе до реален икономически растеж, а се обсъждат промени в Изборния кодекс. Той призова за фокусиране върху реформите.

Премиерът Гълъб Донев защити внесения от правителството удължителен бюджет. От парламентарната трибуна той отхвърли като безпочвени обвиненията, че оглавяваният от него кабинет не прави нищо. Донев изтъкна какво е направило неговото правителство от август досега. По думите му мнозинството от българите са наясно, че правителството гарантира сигурност, осветление, отопление в кризисната ситуация в Европа и по света.

Той припомни, че именно служебния кабинет е взел мерки за укротяване на инфлацията, за понижаване на цените на горивата, продължил е политиката за компенсиране на небитови потребители на електроенергия и българските граждани с ниски доходи да бъдат енергийно подпомогнати.

„Правителството ни разреши всички кризи и проблеми, заварени преди това. Не може да обвинявате правителството за неща, които не зависят от него в рамките на два или три месеца", заяви Донев.

Какво предвижда удължителният бюджет

Текстовете на законопроектите са изготвени от Министерството на финансите с аргумента, че служебния кабинет няма право да предлага дългосрочни политики, каквито биха залегнали в изцяло нови закони за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и за държавния бюджет.

Вносителите убеждават, че със законопроекта за удължаване на действието на бюджета за тази година, както и тези на ДОО и НЗОК, се осигурява продължаващо финансиране на редица социални и други плащания, както и продължаване на действието на политиките и мерките, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г.

Според вносителите законопроектът позволява всички системи да функционират, докато редовно правителство състави проект на бюджет въз основа на управленската си програма. Запазени са действащите данъчни облекчения и намалени данъчни ставки за периода, за който са одобрени от парламента.

Заплатите, пенсиите, социалните плащания се финансират на достигнатите нива към декември 2022 г. Създадена е възможност да се извършват всички плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми на Европейския съюз. Предвидени са възможности за финансиране при спешни и неотложни обстоятелства като бедствия, COVID-19, миграционен натиск и други.

При липса на управляващо мнозинство към момента се запазва фискалната позиция такава, каквато е при целогодишно действие на приетите политики и мерки от предходното редовно правителство и Народно събрание.

Предлага се и да бъде запазена възможността за използване на ваучерите за храна за битови нужди, електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода.

Предвидена е възможност държавен дълг да се поема и посредством средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари, което предоставя възможност за гъвкавост при избора на дългови източници за финансиране на бюджета.

Определя се също редът за извършване на плащанията за издръжка по бюджетите на общините, бюджета на ДОО и на НЗОК.

Според текстовете се запазва размерът на минималната работна заплата от 710 лева за догодина. Максималният осигурителен праг остава 3400 лева, а пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското правило от 1 юли с 12%, ако бъде приет удължителният закон.

Служебният финансов министър Росица Велкова не взе думата в рамките на днешния дебат, но преди това в коментарите си посочи, че до началото на юли държавата може да функционира нормално при това удължаване. Според нея дотогава можем да се справим със средствата, които са от фискалния резерв и тегленето на дълг за рефинансиране на плащането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още