IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по бюджет и финанси одобри удължаването на Бюджет 2022

Удължителният закон ще гарантира функционирането на държавата, увери служебният финансов министър Росица Велкова

18:45 | 10.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри предложението на служебния кабинет за удължаване на държавния бюджет, предава БТА.

Финансовият министър Росица Велкова отново посочи, че бюджет за 2023 година трябва да внесе редовен кабинет и че с предложението на правителството плащанията по всички съществуващи политики са осигурени.

Асен Василев от "Продължаваме промяната" каза, че служебният кабинет нарушава Закона за публичните финанси, като не внася бюджет на държавата. 

"Не е коректно, ако на 15 декември има редовно правителство, то да завари приет бюджет, който да не отговаря на неговите политики", обясни служебният министър на финансите Росица Велкова, цитирана от БНТ.

По думите й удължителният закон на бюджета ще осигури функционирането на държавата, дори ако има нови избори през юли. Велкова потвърди тезата на служебния кабинет, че той няма право на политики и затова запазва съществуващите.

„Подкрепяме решението на Министерството на финансите, защото то продължава политиката, водена досега“, каза управителят на Здравната каса Петко Салчев. 

Председателят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов посочи, че ще бъдат запазени социалните плащания до приемането на следващия бюджет.

От ДПС подкрепиха предложението за удължаване на бюджета.

От "Демократична България" поискаха повече информация какво би станало, ако няма правителство и до май месец догодина. "Ако бъде приет този законопроект, той може да функционира до юни-юли", отговори Велкова.

По-рано през деня "БСП за България" и ГЕРБ-СДС се разбраха експертите им да продължат работа по бюджета за догодина, съобщи БТА. Срещата в парламента беше по инициатива на левицата. На нея и двете политически сили се обявиха за увеличение на минималната работна заплата, но имат разминавания с колко. От БСП смятат, че трябва да има нов бюджет за 2023 г. или поне да бъде подобрен удължителният закон, внесен от служебния кабинет.

ГЕРБ-СДС са за удължаване на бюджета за 2022 г.    

Кирил Ананиев (ГЕРБ) предложи на експертно равнище да подредят приоритети и мерките, които трябва да предложат за следващата година, така че да не натоварват много бъдещо редовно правителство и то да може да приложи собствена управленска програма.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" също обсъдиха необходимостта от приемане на бюджет за 2023 г. Асен Василев настоя активно да призоват служебното правителство да внесат истински бюджет за 2023 г.  Той предупреди, че ако се стигне до нови избори, това удължаване на бюджета няма да работи за три месеца, най-вероятно ще работи до края на юни. По думите му една бюджетна процедура отнема около месец и в най-добрия случай можем предколедно да имаме бюджет.

„Да се обединим около призив да се внесе истински бюджет, за да има прогнозируемост и за бизнеса. Ние държим да останем в рамките на 3-процентния дефицит, защото е не само фискално отговорно, но това е пътят ни към еврозоната“, допълни Василев.  

От "Демократична България" заявиха, че споделят аргументите за социалните разходи, но бяха категорични, че парите трябва да стигат до хората, които наистина имат нужда, а не всички да получават помощи „на калпак“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още