IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ очаква дефицит в хазната от 20 млн. лв. към края на октомври

В края на септември бюджетът е бил с излишък от близо 990 млн. лв.

21:18 | 31.10.22 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Дефицит от 20 млн. лв. се очаква да бъде отчетен в бюджета на държавата към октомври, съобщават от Министерството на финансите.

В края на септември бюджетът е бил с излишък от близо 990 млн. лв.

През октомври нарастват социалните разходи, включително и поради втората стъпка от одобреното през лятото преизчисляване на пенсиите, капиталовите разходи, разходите за издръжка и други.

Приходите, помощите и даренията по Консолидираната фискална програма (КФП) към октомври 2022 г. се очаква да бъдат в размер на 50,2 млрд. лв. и нарастват с малко над 8 млрд. лв. спрямо отчетените за същия период на 2021 година.

Данъчните постъпления по КФП нарастват номинално спрямо октомври 2021 г. с 4,6 млрд. лв., неданъчните - с 3,4 млрд. лв., а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са близки до отчетените за същия период на предходната година.

Разходите по консолидираната фискална програма, включително вноската на България в бюджета на ЕС, към октомври 2022 г. са в размер на 50,2 млрд. лв. За сравнение, разходите по КФП към октомври 2021 г. бяха в размер на 41,4 млрд. лева.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31 октомври от централния бюджет, възлиза на 1,3 млрд. лв.

Размерът на фискалния резерв към края на септември е 13,2 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още