IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо половината ученици в ЕС учат в професионални гимназии

72% от учениците във Финландия са в професионална гимназия, показват данните на Евростат

15:13 | 09.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Европейския съюз 17,7 млн. ученици учат в гимназии, от които 48%, или 8,5 млн., са в професионални гимназии, сочат официалните данни на Евростат за 2018 година. От агенцията посочват, че в тези училища предлагат подготовка за следващия етап на образованието в определени сфери, или за трудовия пазар. Обикновено се предлагат програми за дуално обучение, което води до умения, отговарящи на нуждите на икономиката.

В професионалните гимназии преобладават момчетата - 58%, спрямо 42% момичета, показва още статистиката.

Професионалното обучение е най-разпространено във Финландия, където 72% от учениците са в такива училища. Следват Чехия и Словакия (с по 71%) и Хърватия (69%). На обратния полюс са Кипър (17%), Литва (27%) и Гърция и Малта (по 29%).

Данните показват, че положението в България е около средното за ЕС - половината от учениците в страната учат в професионални гимназии. Това са 153 хил. ученици през 2018 година. Броят им варира в отделните райони на страната - в Северозападна България например повече ученици са в професионални гимназии спрямо Югозападна България.

Публикацията на Евростат е във връзка с петото издание на Седмицата на професионалните умения, организирана от Европейската комисия. Тази година тя се провежда под мотото на дигиталната и зелената трансформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още