IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрени централи няма да могат да бъдат строени в природни резервати

Нова наредба ще урежда безопасността на ядрените централи, избора на площадка, въвеждането и извеждането им от експлоатация

12:50 | 29.03.16 г. 6
Ядрени централи няма да могат да бъдат строени в природни резервати

Нова наредба ще урежда безопасността на ядрените централи, както и безопасността при избора на площадки, проектиране и строителство, въвеждането в експлоатация и подготовката за извеждане от експлоатация на централите.

Текстовете предвиждат редица ограничения – ядрени централи няма да могат да бъдат строени в зони с висока сеизмична активност, природни резервати и в зони със свлачища.

С новия нормативен акт се въвеждат последните стандарти в областта, изготвени от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), както и европейските директиви за ядрена безопасност, е записано в мотивите за изготвянето на новата наредба.

Според новата нормативна уредба една ядрена централа може да бъде определена като безопасна при едновременното изпълнение на три условия.

На първо място радиационното въздействие при всички експлоатационни състояния трябва да се поддържа по-ниско от нормативно определените дози. Авариите без стопяване на ядрено гориво не предизвикват радиационно въздействие, при което се налагат мерки за защита на населението. Третото условие предполага, че авариите със стопяване на ядрено гориво, които водят до ранни или големи радиоактивни изхвърляния, са практически изключени, а другите тежки аварии имат само ограничено радиационно въздействие.

Пълната отговорност за осигуряване на безопасността на ядрената централа носи експлоатиращата организация, независимо дали други лица или организации изпълняват дейности или предоставят услуги за централата.

Специална глава в новата наредба третира избора на площадка за ядрена централа. При него трябва да бъдат установени няколко характеристики – външните въздействия от всякакъв произход, които могат да влияят върху централата, както и как самата централа може да повлияе върху населението и околната среда. Тук се включват фактори като диперсия на радиоактивните вещества и гъстотата на населението.

По силата на новата наредба ядрени централи няма да могат да се разполагат на площадки, свързани с „едно или повече силни земетресения или с изявена сеизмична активност, придружена с повърхностни деформации“, както и на разстояние до 5 километра от известен активен разлом или негови разклонения, в регион с потенциал за активиране на свлачища и на площадки с неконсолидирани почви и активна обмяна на повърхностни и подпочвени води.

Ядрени централи няма да могат да бъдат изграждани и на площадки в природни резервати, предвижда още новият нормативен акт.

Въвеждат се периодични прегледи на безопасността на енергийните блокове и на самата централа като цяло. Отговорността за тях носи експлоатиращата организация. Те обхващат различните фактори на безопасността, сред които управление на стареенето, човешкия фактор при управлението на централата, аварийното планиране и взаимодействието на ядрените съоръжения на една площадка.

Отделни раздели в наредбата третират радиоактивните отпадъци и системите за тяхното управление, както и съхраняването на свежото ядрено гориво и радиационната защита. Включени са и текстове за подготовката за извеждане от експлоатация на ядрените централи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Да не би някой да се готви да обяви цялата територия на България за природен резерват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
mvr0306
преди 8 години
И аз това мисля! Сякаш в Бг се строи АЕЦ през ден та има нужда от нова наредба. Някой сиев гушнал парички за разработката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Ядрената енергетика трябва да се закрие навсякъде и усилията да бъдат насочени към енергоспестяващи технологии. Това води до по-екологичен и по-устойчив начин на живот и до по-голяма свобода на хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Безсмислен труд е кипял. и да има нова ядрена централа в България, тя ще е на площадката на Козлудуй или Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още