IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванов: Интересите ни не са добре защитени в договорите с американските ТЕЦ-ове

Председателят на КЕВР обещава "справедливо решение" за цената на тока от 1 юли

10:53 | 19.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Трябвало е да има "по-професионална" защита на интересите на България при сключването на договорите с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3 и ТЕЦ AES Гълъбово. Това призна в ефира на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той посочи, че сключените договори са били необходими преди 15 години, защото в страната е имало много предприятия, които са потребявали големи количества електроенергия и е била нужно бързо преустройство на Маришкия басейн.

В тях обаче е предвидена например ескалация на цената, което влияе върху цената за крайния потребител и това налага на енергийния регулатор да търси начини за компенсация. Цената на електроенергията от двете централи влиза в добавката "Задължения към обществото".

Иван Иванов беше категоричен, че КЕВР ще вземе "справедливо решение" за цената на тока от новия регулаторен период (1 юли 2016 г. - 30 юни 2017 г.). Той посочи, че експертите на регулатора търсят балансирано решение, което да позволи на енергийните дружества да извършват дейността си, но и гражданите да не бъдат ощетени.

Председателят на енергийния регулатор посочи още, че заемът за НЕК, с който бяха платени стари задължения към "американските" централи, е бил необходим, защото така е изчистена вътрешнофирмената задлъжнялост в сектора.

"Повиши се значително рейтингът на България като място за инвестиции", каза още Иванов.

Експертът посочи, че е почти изчерпана възможността цената на природния газ да намалява още, защото в момента страната получава една от най-ниските цени в Европа. Тя е достигнала до долната граница на разходите, свързани с добив и транзит на суровината.

Иванов обаче е категоричен, че трябва да се работи за диверсификацията на доставките и посочи, че с началото на строителството на Трансадриатическия газопровод (TAP) страната ще отвори възможността за доставки на суровината от юг.

"Собственият добив би дал не само енергийна сигурност, но и енергийна независимост на България", каза още Иван Иванов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още