IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Анализираме всички фактори, които биха влияли върху цената на тока

Заемът на НЕК "частично" може да се окаже сред факторите, които водят към повишение на цената на тока

12:12 | 11.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Експертите от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) внимателно анализират заявленията на енергийните компании, както и всички фактори, които биха повлияли върху цената на електроенергията за новия регулаторен период (от 1 юли 2016 година). 

Това увери председателят на регулатора Иван Иванов. Пред журналисти след днешното заседание на Комисията той посочи, че намалението на цената на природния газ в последните месеци е "едно добро събитие" за потребителите - битови и стопански, особено за тези, които използват природния газ като суровина за производство.

"Когато говорим за влияние върху цената на електроенергия, няма съмнение, че намалението на цената на енергоизточника влияе в посока към намаляване на цената на високоефективната електроенергия", каза председателят на КЕВР. Той обаче уточни, че има и други фактори, които ще влияят "в обратната посока".

"Частично" един от тези фактори е заемът, който беше изтеглен от Българския енергиен холдинг (БЕХ), за да може Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал и AES Гълъбово, призна Иванов.

В края на април енергийният холдинг получи мостово финансиране в размер на 535 млн. евро. С тези средства НЕК изплати старите си задължения към двете централи, които надхвърлиха 900 млн. лева. Съответно те успяха да се разплатят с Мини Марица-изток, на които дължаха малко над 360 млн. лева.

Получаването на заема беше определено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова като нужно за подобряване на ликвидността в целия сектор на енергетиката. Разходите за него обаче са включени в ценовото заявление на НЕК, тоест, ако КЕВР ги признае, ще бъдат включени в цената на електроенергията на регулирания пазар.

"Комисията много професионално и много критично оглежда всички направени заявления", категоричен беше Иванов днес и увери, че с окончателното си решение регулаторът ще защити обществения интерес."Като казвам обществения интерес, той не може да се разглежда само като интереса на потребителите", уточни обаче Иванов.

В своето решение КЕВР ще се опита да не засегне сериозно потребителите, но и енергийният сектор да бъде в добро състояние.

"Не мога да правя коментар, когато експертите работят много сериозно", каза председателят на регулатора в отговор на въпроса дали ще има повишение на цената на електроенергията на регулирания пазар на фона на исканията на енергийните дружества. Той посочи единствено, че дори и да има увеличение, то ще бъде "много далеч" от исканите 20% от страна на ЧЕЗ България.

Иванов отказа да коментира и предложеното от НЕК увеличение на таксата "Задължения към обществото", но уточни, че най-вероятно регулаторът няма да се откаже от модела таксата да бъде еднаква и за битовите, и за стопанските потребители въпреки исканията на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още