IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ ще изчака референдума за Brexit, преди да емитира новите облигации

С емисията холдингът ще покрие заема за "американските" централи

09:11 | 16.06.16 г.
БЕХ ще изчака референдума за Brexit, преди да емитира новите облигации

Преди да емитира новата си облигационна емисия, Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изчака резултатите от допитването във Великобритания за излизане от Европейския съюз (ЕС). Това съобщи пред журналисти директорът на холдинга Петьо Иванов по време на международната ядрена конференция Булатом.

С облигационната емисия БЕХ ще покрие мостовия заем, който беше изтеглен, за да може Националната електрическа компания (НЕК) да плати натрупаните задължения към т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Размерът на заема е 535 млн. евро.

По думите на Иванов БЕХ ще търси или поне 500 млн. евро, или пълния размер на мостовото финансиране от облигационните пазари.

Той припомни, че през 2013 г. БЕХ е предложил емисия за 250 млн. евро, но е успял да регистрира записвания за 500 млн. евро. Сега обаче ситуацията е различна и има ограничения, сред които и съотношенията между дълг и активи и дълг и приходи на енергийния холдинг.

Това означава, че и при по-голям интерес БЕХ няма да емитира облигации на по-голяма стойност. Според Иванов обаче няма и необходимост от допълнителни средства. При много добри условия все пак холдингът ще обмисли вариантите, но всичко зависи от много фактори, допълни той.

Що се отнася до сроковете, БЕХ в момента работи по проспекта на облигационната емисия. Той ще бъде презентиран на Ирландската борса и там ще бъде пласирана самата емисия.

"Чисто технически в рамките на месец бихме могли да пласираме облигация", каза още директорът на БЕХ. Ще бъде изчакан обаче най-подходящият за това момент.

Индикациите са, че пазарът е благоприятно настроен. Все пак вероятността за Brexit носи очаквания за негативен ефект върху пазарите. "Ще излезем при първа възможност", допълни Иванов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още