fallback

Иран не планира да купува атомни реактори от България

Проучваме предложението на България да продаде "някакво оборудване на напълно приемлива цена", заяви ръководителят на Иранската организация за атомна енергия

08:51 | 18.07.16 г. 11

Иран не планира да купува атомни реактори от България, съобщи пред иранската държавна информационна агенция IRNA ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, цитиран от ТАСС.

"Появилите се съобщения за предполагаеми намерения на Иран да придобие от България реактори за АЕЦ "Бушер" изобщо не отговарят на действителността поради причината, че реактори "втора ръка" просто няма. България планираше да построи със съдействието на Русия атомна електроцентрала (АЕЦ "Белене" - бел. ред.), но този проект е спрян поради финансови проблеми. Сега българската страна е готова да предложи някакво оборудване на напълно приемлива цена. Ние проучваме това предложение", е заявил Салехи в коментар на появилите се в местни медии съобщения след неотдавнашното посещение в страната на българския премиер Бойко Борисов.

След решението на арбитража за АЕЦ "Белене" българското правителство работи по три варианта, сред които: да продаде реактора, да продаде проекта и да строи централата, коментира преди седмица премиерът Бойко Борисов. Представители на българска делегация в Иран миналата седмица, водена от премиера, обсъдиха възможностите за продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене“ там. Конкретни решения след разговорите не бяха постигнати.

Салехи е изразил и надежда пред IRNA, че Русия ще започне да строи втори и трети енергоблок на АЕЦ "Бушер" още тази година. "Всички дейности по подготовката и съгласуването на този проект са изпълнени, остава да бъдат решени някои финансови въпроси", казва той.

През ноември 2014 г. Русия и Иран подписаха пакет споразумения за изграждането на осем атомни енергоблока в Иран. Те предвиждат разширяването на АЕЦ "Бушер" с още два блока с възможност за допълнителни два. Страните освен това възнамеряват да построят още четири енергоблока на други площадки, припомня ТАСС.

Темата за АЕЦ "Белене" може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
fallback